Reclamă

Bancnota de 20 de lei, lansată pe 1 decembrie, a ajuns, la scurt timp de la intrarea în circulație, ținta multor critici din partea internauților care au observat o greșeală de scriere. 

Potrivit criticilor, însă, greșeala nu reprezintă un dezastru colosal iar problema se poate remedia în timp. Bancnota de 20 de lei este prima din România care este reprezentată prin chipul unei femei, adică Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial, de pe frontul de la Mărășești.

Greșeală incredibilă pe bancnota de 20 de lei, cu Ecaterina Teodoroiu

Designerul Alin Tămășan a publicat o fotografie cu bancnota de 20 de lei, care evidențiază eroarea: `Diacritica corectă rămâne Ă (A Breve), nu Ǎ (A Caron), indiferent dacă îi pasă sau nu cuiva”.

El face referire  la diferențele literei „Ă” din cele două texte, primul fiind numele băncii, „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”, și cel de-al doilea al bancnotei propru-zise, „20 LEI DOUĂZECI”.

Jurnalista Ana Iorga, realizatoarea emisiunii „Pe cuvânt”, a explicat de ce a apărut această greșeală, care a strâns în mediul online un val mare de critici.

 „Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale.

Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v. 

E greșit, dar nu e un dezastru. Și dacă mă uit bine, acel v parcă nu-i atât de ascuțit. Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor.

Times New Roman, de pildă, e un font fără surprize, care afișează corect semnele diacritice, pe când alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie”, a spus Ana Iorga pentru Libertatea.

Greșeală incredibilă pe bancnota de 20 de lei, cu Ecaterina Teodoroiu. Ce au observat internauții
Captură video YOUTUBE

Cine a fost Ecaterina Teodoriu

Ecaterina Teodoroiu, pe numele său real Cătălina Vasile Toderoiu, s-a născut pe 15 ianuarie 1894, Vădeni, a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, pe 3 septembrie 1917, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina Teodoroiu a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară.

Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori.

În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie, se arată pe pagina ei de Wikipedia.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro