Reclamă

Numărul 13, pisici negre, oglinzi de rupere, sau mersul pe sub o scără, pot fi câteva dintre lucrurile pe care le evităm!

Chiar dacă nu te consideri o persoană deosebit de superstițioasă, probabil că spui „Doamne ajută” atunci când cineva strănută. Sau poate că faci trei pași înapoi când îți taie calea o pisică neagră. Evident, nu arunci gunoiul noaptea. Pentru multe persoane, superstițiile oferă un sentiment de control și reduc anxietatea.

1. Superstiție sau nu? Nu arunca gunoiul noaptea!

Între mit și realitate. De ce nu este bine, de fapt, să duci gunoiul noaptea?
Pinterest

De unde vine superstiția de a nu arunca noaptea gunoiul? Din folclorul rusesc. Rușii nu scot niciodată gunoiul noaptea. Ei cred că, dacă o faci, acest lucru o să-ți ruineze casa și nu vei mai avea bani zile întregi. Cred că nu au auzit niciodată zicala : „dacă nu scoateți gunoiul noaptea – o să pută dimineața”.

România este o națiune foarte superstițioasă

Spre exemplu dacă primești cadou o nouă pereche de mănuși, asta o să-ți aducă noroc Ești norocos și dacă ai șapte litere în numele tău. Dacă verși cafeaua înseamnă că o să primești bani de undeva. Un fir roșu sau o brățară roșie este de obicei plasată pe încheietura mâinii nou-născuților pentru a-i proteja împotriva blestemelor. In România, atât marți cât și vineri 13 sunt considerate zile cu ghinion. Alte superstiții includ faptul că nu ar trebui să sufli într-o lumânare. Trebuie stinsă cu mâna, altfel se spune că un marinar moare. De asemenea, aduce ghinionul să-ți tai unghiile mâinilor duminică sau să-ți speli părul într-o zi de marți.

2. De ce credem în aceste lucruri

Dorința de a avea mai mult control sau o mai mare certitudine. Asta este forța motrice din spatele majorității superstițiilor. Avem tendința de a căuta un fel de explicație pentru a explica de ce se întâmplă anumite lucruri. Când nu suntem siguri de un rezultat, putem găsi modalități de a controla acest lucru, chiar dacă este doar în mintea noastră. De exemplu, unii oameni își vor purta ceasul norocos la un interviu, în speranța că îi va ajuta să obțină locul de muncă. Bătutul în lemn, aruncarea sării sau scuipatul împotriva deochiului, sunt doar un mit și nu este dovedit științific că aceste lucruri chiar ne ajută.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro