Oul este unul dintre deosebitele produse în ceea ce privește alimentația omului încă din cele mai vechi timpuri. Ei bine, este produsul cel mai bogat în principii nutritive. Un alt aspect important îl constituie gradul foarte ridicat de asimilare a substanțelor nutritive în organism. Specialiștii în domeniul nutriției recomandă ca o persoană să mănânce maxim 3 ouă pe zi, dar, fără niciun dubiu, seara.
Care sunt beneficiile consumului de ouă?
Oul este un aliment foarte bogat în vitamine și conține, astfel, vitamina A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, vitamina D, cât și vitamina E. Totodată, este bogat în minerale: fosfor, calciu, fier, magneziu, zinc. Toate acestea accelerează metabolismul și acoperă ceea ce se numește necesarul nutrițional la o masă. Printre substanțele minune care „alcătuiesc” oul se numără și inozitolul și colina. Acestea din urmă au un rol foarte important în procesul de funcționare al sistemului nervos.
Este bine să mănânci seara ouă?
De regulă, oul este consumat la micul dejun. Cu toate acestea, sunt destul de multe păreri împărțite cu privire la consumul ouălor seara. Un gălbenuș de ou ar conține cca 280 mg colesterol, iar doza zilnică ar fi de 300 mg. Dacă oul este consumat seara, acesta se digeră mai greu și, astfel, digestia este lentă. Există, însă, o excepție! Nu este nicio problemă dacă mâncăm ouă seara, dar nu trebuie să ne culcăm imediat. Ideal ar fi să dormim după aproximativ 2 ore de la masă. În caz contrar, ne putem confrunta cu un reflux gastro-esofagian, cât și cu senzații de balonare.
Totodată, specialiștii în domeniul nutriției sunt de părere că orice persoană poate consuma câte ouă dorește la o masă, atât timp cât acesta are o dietă echilibrată și sănătoasă, adică fără grăsimi saturate. Nu putem spune că există o cifră limită de a mânca ouă decât pentru oamenii în a căror familie au fost înregistrate, de-a lungul timpului, cazuri frecvente de nivel crescut de colesterol în sânge.