Există multe tradiții și superstiții legate de spălatul pe cap. Lăutul, așa cum se mai numește, se supune mai multor reguli pe care, mai ales, femeile din mediul rural le respectă cu sfințenie. Spre exemplu, vinerea nu se spală pe cap, pentru că vor face bube în cap sau vor avea dureri de cap.
Părul este unul dintre cele mai importante elemente ale înfățișării noastre fizice. Nu este chiar deloc surprinzător faptul că podoaba capilară a născut, chiar din cele mai vechi timpuri, diferite superstiții și legende.
Ce semnifică spălatul pe cap în funcție de zilele săptămânii?
Luni. Nu este bine să te speli pe cap, pentru că îți faci de urât, adică îți va fi teamă să stai singură în casă și îți vei închipui tot felul de lucruri îngrozitoare. Bărbatul adult sau femeia adult va rămâne văduv/-ă dacă se spală pe cap într-o zi de luni. De asemenea, fata care se va spăla pe cap într-o zi de luni riscă să se mărite cu un bătrân.
Marți. Nu este indicat să te speli pe cap, pentru că se vor întâmpla niște nenorociri. Femeilor care se spală pe cap marțea le va muri bărbatul.
Miercuri. Se spune că dacă te speli pe cap într-o zi de miercuri, îți va putrezi capul după moarte.
Joi. Este bine să te speli pe cap într-o zi de joi, dar înainte de a răsări soarele. Astfel, femeile care se spală pe cap în această zi vor avea noroc în dragoste.
Vineri. Femeilor care se spală pe cap într-o zi de vineri le vor cădea părul sau le vor durea capul. Totodată, femeilor care se spală pe cap în această zi le vor crește bălării și buruieni în semănături. Li se vor albi părul și vor îmbătrâni foarte curând.
Sâmbătă și duminică. Este bine să te speli pe cap în aceste zile, deoarece Maica Domnului va fi lângă tine și te va păzi de toate relele.