Acest lucru se întâmplă pentru că rafturile supermarketurilor sunt pline de aceste fructe în special în anotimpurile reci, datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate.

Consumul citricelor reduce riscul de accident vascular la femei

Potrivit unui studiu efectuat de American Heart Association, consumul zilnic de citrice, cum ar fi portocalele, mandarinele, grepfruit sau clementinele, poate reduce cu 20% riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor.

Totodată, nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze. Statisticile arată că mai puţin de 2% din populaţia adultă respectă recomandarea de a consuma cel puţin 4700 mg de potasiu zilnic.

Consumul regulat de portocale în primii ani de viață scade riscul apariției leucemiei

Conform unei alte cercetări publicate în revista American Journal of Epidemiology arată că un consum regulat de portocale și suc de portocale mai ales în primii doi ani de viață poate scădea riscul de apariție a leucemiei.

De asemenea, portocalele anjută la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conţinutul crescut de fibre din portocale este benefic şi în prevenirea cancerului colorectal.

Fibrele, potasiul, vitamina C şi colina din compoziţia portocalelor sunt substanţe care contribuie la menţinerea stării generale de sănătate, dar în special a sănătăţii inimii.

Consumul de citrice previne atacul cerebral

În același timp, potasiul previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, menține sănătatea oaselor și reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

O singură portocală îţi asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C, 2% din necesarul de vitamina A şi 6% din necesarul de calciu.

Portocalele sunt bogate în tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folaţi, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu şi cupru, CSID.ro.

Cine nu ar trebui să consume prea multe portocale

Atenție! Sunt și contraindicații. Persoanele care iau un tratament cu cu betablocante, medicamente indicate în cazul bolilor de inimă, trebuie să consume cu moderaţie citrice, deoarece pot manifesta o creştere a nivelului de potasiu în sânge.

De asemenea, persoanele care suferă de boli renale trebuie să fie atenți, deoarece rinichii nu pot înlătura corespunzător excesul de potasiu, ceea ce poate duce la complicații severe.

De asemenea, consumul de portocale este contraindicat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, deoarece poate înrăutăţi simptome precum arsurile la stomac şi regurgitaţia.