Sfântul Andrei mai este numit „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

În plus, a fost primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, drept urmare, este considerat creștinătorul poporului român.

Sărbătoarea este una dintre cele mai importante din an, iar credincioșii țin mereu seama de anumite tradiții și superstiții, pe data de 30 noiembrie. Tradiţia spune că fetele nemăritate îşi pot visa, în noaptea de Sfântul Andrei, bărbatul ursit.

În noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie), se spune că strigoii umblă liberi. Conform calendarului creștin ortodox, aceştia sunt spirite ale morţilor, care nu ajung în lumea de „dincolo” după înmormântare sau care refuză să se mai întoarcă „acolo” după ce îşi vizitează rudele.

Tot în noaptea de Sfântul Andrei, fetele nemăritate își pun busuioc sfințit sub pernă pentru a-și visa ursitul. Acestea își mai pot pune sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că le ia cineva grâul, se vor mărita.

foto: radio-reșița

O altă tradiție spune că fetele măsoară nouă ceşcuţe cu apă pline, şi le toarnă într-o strachină, care se pune sub icoană. Apoi, dis de dimineață, se măsoară din nou, cu aceeaşi ceşcuţă, apă din strachină. Dacă va mai rămâne pe fundul străchinii apă, fie şi câteva picături, atunci vor avea noroc. În schimb, dacă ultima ceşcuţă va rămâne neumplută, atunci nu vor avea noroc şi nu se vor mărita.

De Sfântul Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin și le pun în apă. Tradiția spune că dacă vor înflori până la Crăciun, vor avea un an bogat. Mai mult de atât, se iau 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) și se pun în pod până la Crăciun. Cele care se vor strica vor prevesti lună ploioasă, iar cele încolţite vor fi semn de bogăţie.

În noaptea de Sfântul Andrei, fetele își pot visa ursitul

În trecut, bunicii noștri obișnuiau să pună de Sfântul Andrei grâu la încolțit într-un vas, cu puțină apă sau pământ. Superstițiile spun că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă. Dacă grâul este sănătos și înalt, va semnifica un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.

Tot în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, bătrânii credeau că locuințele lor sunt bântuite de sufletele oamenilor răi și că singura metodă de a se proteja era să ungă cu usturoi ușile, geamurile, cotețele animalelor și hornul casei. De altfel, pentru a împiedica pătrunderea spritelor rele în case, oamenii întorceau toate vasele și cănile cu gura în jos, pentru a nu exista „nicio gură de intrare” în casele lor.

O altă tradiție spune că, în seara de 29 noiembrie, se adună la o casă mai mulţi flăcăi şi fete. Pe o masă, ei pun mai multe căpăţâni de usturoi, împrejmuite cu tămâie, smirnă şi câteva lumânări de la Paşti aprinse. Se mai spune că în noaptea de Sfântul Andrei, incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice.