O familie din Gorj acuză cadrele medicale de pe ambulață pentru decesul unui bătrân de 71 de ani, susținând că au fost făcute greșeli în lanț. Aceștia susțin că prima greșeală făcută este încurcarea adresei, iar cealaltă este declararea decesului fără efectuarea manevrelor de resuscitare.
Asistenta și ambulanțierul care au mers la acest caz au fost cercetați și sancționați disciplinar, dar rudele decedatului susțin că nu este suficient și își vor căuta dreptatea în instanță.
„Respiră greu, este inconștient și are probleme cu inima”, declară ginerele victimei că le-ar fi transmis celor de la 112.
Acesta susține că au fost făcute trei apeluri către 112 și deși au solicitat echipaj cu medic, la fața locului au venit doar asistenta și ambulanțierul.
„Nu s-au efectuat consultații specifice. Nu se știa exact dacă are puls zero, dacă are tensiune zero. Dumneaei avea obligația să pună monitorul pe bolnavul respectiv și să scoată o linie prin care să demonstreze că nu are puls. Putea să încerce și o resuscitare de 20 de minute, 40 de minute, cât era cazul”, a mai declarat acesta.
Asistenta prezentă la caz susține că pacientul era deja fără suflare în pat, admițând că nu a respectat protocolul și a declarat decesul fără aplicarea manevrelor de resuscitare.
„Dânsul era în evidență cu probleme foarte mari. Și cardiace și mai multe. Îmi asum vina pentru că nu l-am monitorizat”, a declarat Mădălina Dogaru, asistentă SAJ Gorj.
Sancțiunea aplicată în cazul asistentei a fost o tăiere din salariu cu 10% pentru două luni, iar ambulanțierul a primit un avertisment, însă familia decedatului spune că este o pedeapsă prea blândă.
Familia dorește să meargă cu acest caz în instanță, nu pentru daune materiale ci pentru o pedeapsă mai mare.
„Astfel de persoane nu au ce căuta într-un sistem medical; sa pierdut o viață din cauza asta. Deci viața unui om nu poate fi exprimată în bani”, mai declară ginerele bătrânului.