Reclamă

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Nicolae Bănescu, a anunțat decizia BOR de a refuza slujba de înmormântare destinată jurnalistei Cristina Țopescu. Aceștia susțin că incinerarea, decizie luată de jurnalistă, contravine tradițiilor creștinești.

„Nu se face slujba de înmormântare pentru cei incinerați, întrucât prin incinerare se distruge în mod programatic și artificial trupul (subiectul concret al înmormântării). În creștinism, sufletul și trupul persoanei umane sunt prețuite împreună, nu separat, demnitatea lor fiind păstrată și după moarte. La dorința familiei, depunerea la capela cimitirului Bellu are că scop facilitarea accesului tuturor celor care doresc să își ia rămas bun de la profund regretata jurnalistă. Nu este o excepție, dar solicitările de depunere într-o capela pentru persoane care urmează să fie incinerate sunt rare. În cazul acesta concret este vorba și de o persoană publică”, a declarat Nicolae Bănescu pentru Fanatik.

”Nu se face slujbă de înmormântare pentru cei incineraţi. Inclusiv pentru raţiunea că trupul, subiectul înmormântării, lipseşte, fiind distrus prin cremaţiune”, a declarat acesta luni.

Bănescu nu exclude nici varianta sinuciderii, acesta declarând că slujba religioasă nu se face „cu atât mai puţin în cazul celor care se sinucid! Nu există derogări pentru slujbe religioase în cazul unor asemenea regretabile situaţii”.

Marius Rotar, președintele Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg“ din România, susține că reprezentantul BOR generalizează lucrurile, lansând intrebarea ”Dacă un preot catolic slujeşte la o incinerare, aceea nu se numeşte tot slujbă?”.

Rotar invocă în cazul sinuciderilor că Hotărârea Sinodului Bisericii Ortodoxe Român nr. 506 din 1949 oferă slujbe de inmormântare celor ”care în decursul vieţii lor au fost buni creştini, iar sfârşitul lor tragic nu prezintă certitudine cu privire la deplinătatea facultăţilor mintale, când au săvârşit păcatul sinuciderii”.

”Se putea ţine o slujbă de înmormântare de către un preot ortodox, ţinând cont de o hotărâre a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 2012, care dă posibilitatea de a se putea face o slujbă, întrucât incinerarea n-a reprezentat voinţa defunctului şi a fost săvârşită din motive obiective“, a declarat Marius Rotar făcând referire la cazul Cristinei Țopescu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro