Seismul s-a produs miercuri 17 noiembrie în zona Vrancea. A avut o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter, la adâncimea de 13 kilometri.Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare a pământului, iar cutremurul s-a resimțit în câteva orașe.
Seismul s-a produs în apropierea orașelor : Galați la 79 km V , 81 de km NV de Braila , 108 km S de Bacău, 113 km E de Brașov, 108 NE de Ploiești, 149 k NE de Bucuresti , 200 km NV de Constanța și 209 km Sv de Chișinău.
Ce spun oamenii de știință? Când va urma un cutremur de mari propoporții
Mircea Radulian este director științific al Institututlui Național al Cercetării și Dezvoltării pentru Fizica Pământului. Omul de știință a declarat că seismele pot avea loc oricând în România. Specialiștii nu pot prevede cu ușurință apariția lor. În continuare, oamenii de știință analizează date și statistici în acest sens.
„Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi” , a relatat profesorul Mircea Radulian.
Care sunt riscurile în România în cazul unui cutremur asemănător celui din 1977
În cutremurul din 4 martie 1977 au murit peste 1500 de oameni, iar aproape 1.400 la București. La 44 de ani de la cutremur, riscul unei astfel de tragedii este neschimbat.
În 2018, Departamentul pentru Situații de Urgență a întocmit un scenariu. La simularea unui cutremur cu magnitutinea de 7,5 grade pe scara Richter, ar fi fost estimate ca urmări pierderi de 4.380 de persoane, peste 8.000 de răniți și aproximativ 50.000 de persoane care ar rămâne fără locuință.
Acest exercițiu efectuat de DSU a constatat că spitalele din București ar fi distruse. Ele nu ar putea face față evenimetului de proporții.
Este pregătită România?
Au trecut 44 de ani în care nu ne-am asigurat că nu se mai repeta un episod ca în ’77, ba chiar ne-am supra-expus și supra-vulnerabilizat între timp”. a declarat inginerul Matei Sumbascu, co-fondator al Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic, conform romania.europalibera.org
Conform Re:Rise, Bucureștiul este cea mai predispusă la risc seismic dintre capitalele din Europa. „Conform calculelor Re:Rise privind rezistența clădirilor la acțiuni seismice, în București avem peste 2.200 de imobile vulnerabile la cutremur, însumând, cel mai probabil, zeci de mii de apartamente și spații comune. Iar la toate aceste cifre se adaugă restul localităților din România expuse activității seismice din Vrancea.” potrivit romania.europalibera.org
Matei Sumbascu, specializat în inginerie de construcții , a efectuat o analiză de ansamblu în România.El a constatat că prioritățile statului român ar trebui să se îndrepte către rezolvarea problemelor legate de clădiri. Acest lucru ar putea preveni prăbușirea lor și implicit moartea a mii de oameni. Așa putem să limităm numărul de victime. Trebuie să fim realiști, să ne dăm seama că vor mai trece zeci de ani, dacă ne mișcăm bine, să ne putem pune cât de cât fondul construit în siguranță” , a mai declarat Matei Sumbascu