Reclamă

Iarna întârzie și în acest an în România și conform Şcolii Naţionale de Meteorologie va fi destul de blândă. Abia după jumătatea lunii ianuarie se anunță posibile fenomene severe care să ne pună probleme. Specialiștii spun că acest fenomen de iarnă târzie nu este unul chiar normal pentru teritoriul nostru. Având în vedere poziția geografică pe care o are, iarna ar trebui să fie mai aspră.

Ce spun specialiștii despre temperaturile care se vor înregistra de Sărbători

“Este bine să ne aşteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.

Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această “blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie la o dezbatere organizată de Focus Energetic.

Mai multă ploaie decât zăpadă

Din cauza temperaturilor mai ridicate, meteorologii au anunțat că o mare parte din România nu va avea probleme cu zăpada. Cu toate astea, motivul nu este unul care să ne bucure, deoarece vor persista ploile, lapovița și ceața. Astfel, în locul unui peisaj alb de poveste vom petrece Crăciunul și Revelionul într-o atmosferă mohorâtă.

Directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie a semnalat că mai afectată de precipitații va fi jumătatea de vest a teritoriului. Ploile nu vor fi în exces, iar temperaturile se vor micșora treptat.

“Precipitaţii mai multe s-ar putea să nu însemne mare lucru, pentru că normele de precipitaţii pentru această perioadă sunt destul de scăzute. În medie ne putem aştepta la cantităţi de 10-11 l/mp în fiecare din săptămânile următoare. Ca şi temperaturi, chiar dacă vorbim despre o medie care s-ar putea situa uşor peste normă, temperaturile de acum încolo sunt în uşoară scădere de la o săptămână la alta, cum e şi firesc. Statistic vorbind, această perioadă înspre începutul iernii este caracterizată având o scădere simţitoare a temperaturilor”, a explicat Florinela Georgescu.

Iarna în România / Sursă foto: Pixabay

Care este starea vremii de Sărbători

Sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie vor aduce frig și vor da senzația că a venit iarna. Din păcate, până de Crăciun vremea se va mai încălzi puțin. Florinela Georgescu a spus că nu este încă momentul pentru o prognoză clară în legătura cu vacanța de iarnă.

Începutul va fi unul optimist. Însă nu se știe încă dacă temperatura va fi una bună de zăpadă sau de ploaie. Abia din februarie ne putem aștepta la ger, existând posibilitatea ca temperaturile să scadă şi sub minus 20 – minus 30 de grade.

„Semnalul ar putea fi interpretat în sensul că la sfârşitul acestei luni, poate începutul lunii decembrie, ninsorile să apară şi în zonele ceva mai joase, ceea ce ar fi cu nimic neobişnuit”, a punctat Florinela.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Educației din cadrul Universității din București. Și-a făcut debutul în presă la Substanțial.ro și este determinată să ajungă departe în acest domeniu. De mică este pasionată de scris și este curioasă de tot ce se întâmplă în lumea mondenă. Are o personalitate puternică și este mereu gata de o nouă aventură, iar visul ei este să se facă remarcată în presă. Alexandra este gata să vă pună la curent cu tot ce mișcă printre vedete!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro