Reclamă

Sfântul Nectarie, unul dintre ajutătorii credincioșilor este prăznuit în fiecare an pe data de 9 Noiembrie. În bisericile și mănăstirile care îi poartă hramul sunt oficiate slujbe de cinstire la care credincioșii iau parte cu multă evlavie. În această zi este important pentru cei care îl prăznuiesc să se roage cu ardoare  Sfântului Nectarie pentru a primi ajutor în toate câte au nevoie.

Rugăciunea care vindecă

Sfăntul Nectarie a viețuit în Eghina, ducând o viață cu frică de Dumnezeu, evlavie și rugăciune. Conform datelor, acesta s-a născut în anul 1846 în localitatea Silivria în apropiere de Constantinopol. Este prăznuit an de an pe 9 noiembrie pentru că a trecut la Domnul în noaptea de 8 noiembrie 1920.Pentru numeroasele minuni pe care le-a înfăptuit de-a lungul vieții,  precum vindecările bolnavilor grav, Sfântul Nectarie a fost denumit și „Taumaturgul” sau „Vindecătorul”.

Moaștele Sfântului se află la Mănăstirea Radu Vodă din București

Încă din anul 2002, credincioșii din România se pot închina părticelelor de moaște ale Sfântului Nectarie care se regăsesc la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.


Anual de ziua cinstirii Sfântului Nectarie, așezământul monahal îmbracă haine de sărbătoare. Tot în această perioadă, sute de pelerini din țară și din străinătate vin să se roage și să ia parte la slujbele oficiate cu acest prilej.
Credincioșii care au nevoie de ajutor din partea Sfântului Nectarie de la Eghina pot rosti una dintre cele mai puternice rugăciuni către acesta. Se spune că cei care se roagă cu adevărat vor primi răspuns imediat pentru cererile lor.

„O, preasfinte şi întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primeşte această puţină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor şi ajutător preaminunat scăpând şi către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinţi ne rugăm ţie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia şi ticăloşia noastră. Vezi rănile sufletelor şi ale trupurilor noastre. Ne rugăm ţie,Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbeşte de ne ajută cu neîncetatele şi sfintele tale rugăciuni şi ne sprijineşte pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus-pinele noastre şi nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloşii şi scârbiţii, că ştim, sfinte al lui Dumnezeu, că şi după mutarea ta din viaţa aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău şi cu credinţă ţi s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor şi nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind şi alergând spre ajutorul tău, nu i-ai uşurat suferinţa?
Minunile şi ajutorul tău ne-au făcut şi pe noi, ticăloşii şi scârbiţii, să te chemăm să ne vii în ajutor. Ştim, o, alesule ierarh, de mulţimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginţi arătându-te. Nu cunoaştem nici sufe¬inţă şi nici durere pe care să nu le poţi alina.
Nu cunoaştem nici o boală căreia tu să nu îi poţi aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci şi pe mulţi bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credinţă şi în răbdare, şi să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.
Îngenunchind, ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit şi te-a primit în cereştile locaşuri.Către Acela roagă-te, ca să fim şi noi ajutaţi şi miluiţi cu rugăciunile tale, şi din pagube şi necazuri izbăviţi, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Rugăciunea se rostește în mare taină în genunchi în fața candelei aprinse. Credincioșii pot citi spre ajutor și acatistul Sfăntului Nectarie de la Eghina.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro