Într-un prezent în care mulți dintre românii cu venituri peste medie, care își permit măcar o relaxare sau o excursie pe an, aleg destinații din străinătate, minunatele bogății ale României, rămân prea puțin explorate. Unele dintre punctele care ar merita cu siguranță promovate în circuitul turistic sunt numeroasele sate și cătune ale Transilvaniei.
Simplitate, oază de liniște și viață aproape de Dumnezeu
La o aruncătură de băț de orașul de la poalele Tâmpei, Brașov se așterne un splendid tărâm în care spectacolul naturii alături de mâinile agere ale locuitorilor Transilvaniei au conturat parcă o minunată mică țară. Peisaje de vis, constând în dealuri, munți și văi, aduc aminte de viața simplă, cuminte, departe de tumultul cotidian, de grijile multinaționalelor și de forfota orașelor. Aici timpul se oprește în loc, iar anii stau scriși doar în calendar. Satele orânduite de-a lungul județului poartă cu mândrie amprenta trecutului și înfloresc de-a dreptul la fiecare sărbătoare. Nu degeaba titulatura „Transilvania” a ajuns și peste hotare, nu întâmplător străinii aleg să viziteze Castelul Bran, despre a cărui legendă a scris cu mult interes inclusiv presa internațională.
Cu toate că turismul este dezvoltat în zona dintre Brașov și Sibiu, totuși mulți dintre iubitorii călătoriilor de la noi atunci când ajung „la munte”, nu contenesc a depăși bariera stațiunilor de pe Valea Prahovei. Cu toate că fiecare dintre acestea au farmecul aparte, totuși pentru a gusta din adevăratul turism montan, încărcat cu notele rusticului și ale tradiției românești, pentru fiecare turist ar fi o pierdere dacă măcar odată nu ar poposi și în minunățiile de sate turistice înșirate la poalele Munților Făgăraș. Priveliștile cu șiragul munților care îți taie respirația, izvoarele cu apă limpede și pură de la baza versanților, mănăstirile ortodoxe aliniate una după cealaltă, care cheamă parcă la o scurtă rugăciune fiecare pelerin, sunt doar câteva dintre amintirile pe care orice turist și le poate scrie cu succes în albumul drumețiilor de suflet!
Mănăstirile etalon ale Transilvaniei
Un periplu prin minunatul arc Carpatic nu poate fi bifat fără a ajunge măcar în câteva dintre cele mai frumoase mănăstiri ale Transilvaniei. Începând cu mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, mănăstirile Berivoi și Dejani, aflate chiar la baza muntelui, unde viețuiesc slujitori ai lui Dumnezeu, gata să primească fiecare pelerin cu ochii senini și o masă gustoasă, de post. Una dintre cele mai mari așezări monahale de la poalele munților Făgăraș este mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. De o frumusețe arhitecturală rară, mănăstirea este vizitată de pelerini credincioși din întreaga lume.
Mănăstirea de la Râmeț, Alba Iulia este de asemenea un colț de Rai plasat în mijlocul unui decor muntos unde liniștea și rugăciunea sunt la ele acasă.
Unul dintre cele mai vizitate locuri din România este în mod cert Mănăstirea Prislop din Hunedoara. Parte a Transilvaniei, locul are o încărcătură aparte, fiind așezarea în care Părintele Arsenie Boca a viețuit și a fost înmormântat după trecerea la cele veșnice.
Ultimul popas în vizita mănăstirilor din mijlocul țării poate fi la Nicula, în județul Cluj, un loc deosebit în care l-a slujit pe Dumnezeu și Mitropolitul Vadului, Feleacului și Clujului, Bartolomeu Anania.
Cazarea și bucatele alese, inegalabile
Dacă ajungi măcar o dată în zona Transilvaniei și alegi oricare dintre satele turistice de la poalele arcului Carpatic cu siguranță vei fi cucerit iremediabil de voioșia și dărnicia oamenilor locului. Pensiunile și hotelurile te întâmpină cu pachete turistice tentante, în care confortul și mâncarea bună sunt prioritare.
Majoritatea unităților de cazare sunt amenajate în stilul rustic, unde tradiționalul tronează atât la capitolul design cât și în farfurie. Nici doritorii de locații mai exclusiviste nu duc lipsă de opțiuni, existând în stațiunile turistice și pensiuni sau hoteluri mai luxoase.
„Mica Elveție” din inima țării
Șirul satelor de „sub munte” cum sunt numite de locuitori,în care turismul este intens promovat se întinde mai ales între satele Bran, Moieciu, Poiana Mărului, Dejani, Breaza, Cincșor, Sâmbăta de Sus, Porumbacu, Albota.Comparația peisajelor de aici cu cele din muntoasa Elveție este una care îi face mândri pe apartenenții meleagurilor.
Multe dintre unitățile de cazare ale zonelor respective au fost puse pe picioare de către românii care s-au întors să locuiască la țară din străinătate sau chiar din marile orașe ale României. Trăinicia și simplitate locurilor natale i-au adus înapoi la rădăcini și au decis astfel să împartă frumusețea satelor și cu turiștii care ajung în zonă.
Tradiții și obiceiuri care te vor face să revii
Dacă ai norocul să poposești în Ardeal în perioada sărbătorilor cu siguranță vei dori cu ardoare să repeți experiența. Dincolo de mesele întinse cu preparate alese, cu gust desăvârșit, obiceiurile colindatului, stropitului, care fac parte din identitatea noastră întrunesc tabloul sărbătorilor de odinioară.De altfel, festivalurile de peste an precum răvășitul oilor la Bran sau târgurile cu preparate tradiționale vor face din excursia ta un succes culinar!