Reclamă

Din nefericire, mulți români care se infectează cu Covid-19 preferă să se vindece acasă, în loc să se ducă la spital. Ei sună la ambulanță în momentul în care deja sunt într-o stare foarte gravă, iar de cele mai multe ori, medicii nu mai pot face nimic pentru a-i ajuta pe aceștia.

Medicul Cristian Băicuș a vorbit despre anumite lucruri pe care ar trebui să le facă persoanele care se infectează cu coronavirus, pentru a-i ajuta pe aceștia. Conform acestuia, imediat cum o persoană simte că s-a infectat nu trebuie să se ducă la spital, ci trebuie să sune la medicul de familie.

Nu stați acasă până în ultimul moment!

„În prima fază, acţionează doar virusul, apoi după 7-12 zile, apare a doua fază, furtuna citokinică, atunci când apare insuficienţa respiratorie. În această etapă, când a apărut insuficienţa respiratorie, pacientul ar trebui să ajungă cât de repede se poate la spital. De multe ori, oamenii nu simt insuficienţa respiratorie, de aceea e bine să avem acasă un pulsoximetru”, spune medicul.

Dacă saturația pacientului a scăzut la sub 90 este clar că acesta are nevoie de oxigen, explică doctorul la Antena 3.

Saturația trebuie măsurată corect

“Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen. La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă. Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni”, a precizat prof. dr. Cristian Băicuș, conform Antena 3.

Mare atenție! Medicul a mai tras un semnal de alarmă și spune că persoanele infectate cu coronavirus nu trebuie să primească antibiotice pentru a trata boala.

Bolnavii de Covid nu trebuie să fie tratați cu antibiotice

“Iniţial, a fost ideea că unele dintre antibiotice chiar acţionează împotriva virusului. Se vorbea la început de Azitromicină, unii au vorbit chiar şi de Doxiciclină. (…) Cu Azitromicina s-au făcut studii de bună calitate şi e clar că nu ajută. Totuşi, încă se dă şi se ia Azitromicină. Se vorbeşte despre problema asta nu numai în România, ci în toată lumea. De ce se dau antibiotice în bolile virale, când antibioticele nu omoară decât bacteriile, nu virusurile? ”, întreabă medicul.

Doctorul spune că în celelalte țări civilizate utilizarea antibioticelor a scăzut foarte mult, însă în România nu s-a întâmplat acest lucru.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro