Reclamă

Disputele pe tema autostrăzii Piteşti – Sibiu sunt cunoscute la nivel internaţional, însă puţini ştiu însă ce se va întâmpla cu adevărat. Ministrul Transporturilor a vorbit despre situaţia actuală a fondurilor europene destinate proiectului. Potrivit lui Lucian Bode, actualul ministru al transporturilor, fondurile de la UE pentru autostradă nu sunt blocate, aşa cum spusese fostul ministru Răzvan Cuc.

Ministrul Bode susţine că Răzvan Cuc doar aruncă bombe în spaţiul public, menţionând că UE a cerut doar clarificări cu privire la impactul de mediu al construcţiei autostrăzii, iar aceste infirmaţii vor fi transmise de România la începutul săptămânii viitoare.

„Cei care fac afirmaţii ar trebui să ştie că proiectul Sibiu – Piteşti nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii Sibiu – Piteşti asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare.

Documentul transmis de Comisie se numeşte scrisoare de observaţii”, a precizat ministrul transporturilor, Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Bode, ar trebui să răspundă pentru documentația de mediu foștii miniştri PSD Lucian Şova şi Rovana Plumb.

„Ce uită cei care aruncă petarde în spaţiul public este că acordul de mediu, parte a acestui proiect, a fost publicat şi transmis către Bruxelles de Guvernul care era atunci la Palatul Victoria, în speţă Guvernul PSD. Mai exact, de colegii de partid ai domnului Cuc, miniştrii Şova şi Plumb. Lor ar trebui să le adreseze întrebări cu privire la ceea ce au transmis la Bruxelles! Nu e nicio problemă, ne-am obişnuit să deblocăm ce a rămas de la PSD. În ultimele două săptămâni, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autorităţile implicate, pentru a se răspunde cu celeritate la clarificările solicitate. Chiar luni, 13.01.2020, va avea loc o întâlnire cu toţi factorii implicaţi – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Agenţia Naţională de Protecţia Mediului precum şi experţii Jaspers. În condiţiile în care protejarea mediului este una din priorităţile cheie ale CE, aceste clarificări fac parte din procesul normal de evaluare al oricărui proiect major de infrastructură. Aceste cerinţe nu sunt doar pentru proiectele din România, ci şi pentru proiectele depuse de către alte state”, a conchis Ministrul.

Toate aceste discuţii vin după ce fostul Ministru Răzvan Cuc a vorbit public despre intenţia UE de a stopa fondurile pentru construcţia autostrăzii Piteşti Sibiu.

 


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro