Reclamă

În cadrul recentului referendum privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, 95% dintre alegătorii din regiunea Găgăuzia au votat împotriva aderării la UE. Deși Uniunea Europeană oferă sprijin și există tensiuni cauzate de războiul din Ucraina, mulți găgăuzi continuă să privească spre Rusia.

„Găgăuzia vrea să fie prietenă cu Rusia”, a declarat Valentina, o locuitoare din Comrat, capitala Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia. Valentina a explicat că, deși a vizitat Bulgaria, un stat membru UE, nu a fost impresionată, remarcând că „ei nu o duc mai bine decât noi”.

Valentina a menționat, de asemenea, că intenționează să voteze pentru Alexandr Stoianoglo în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, adversarul actualului președinte pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu. Stoianoglo este susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), o formațiune pro-rusă, și a boicotat referendumul UE.

Chiar dacă Valentina consideră că Ucraina și SUA sunt responsabile pentru conflictul din Ucraina, mulți găgăuzi își iau informațiile din mass-media rusească, aceasta fiind principala sursă de știri datorită limbii vorbite majoritar în regiune, aceea de rusă.

Găgăuzii sunt un grup etnic turcesc, creștin-ortodox, care nu vorbesc de obicei nici limba găgăuză, nici româna, oficială în Republica Moldova, ca urmare a politicilor de rusificare din perioada sovietică.

În 2014, Găgăuzia a organizat un pseudo-referendum, unde 97% au votat împotriva UE și pentru Uniunea Economică Eurasiatică sub conducerea Rusiei. Acest referendum a fost ilegal și nerecunoscut de Chișinău, dar referendumul de anul acesta a avut loc legal pe întreg teritoriul Moldovei.

În ciuda trecutului sovietic încă vizibil în Comrat, prin prezența unui monument al lui Lenin, Uniunea Europeană și România au investit mulți bani în infrastructura locală. Cu toate acestea, majoritatea locuitorilor nu sunt conștienți de proiectele comunitare finanțate de UE.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro