În perioada 2014-2024, 90 de persoane s-au electrocutat pe căile ferate din România. Multe dintre aceste victime au fost tineri care au ignorat semnele de avertizare și au încercat să-și facă selfie-uri pe vagoanele de tren sau podurile feroviare, conform datelor Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) „CFR” SA, citate de Agerpres.
„Deși este interzis și periculos să îți faci poze pe calea ferată, în ultimii ani, destul de mulți tineri au ignorat semnele de avertizare a pericolului și au fost grav răniți sau și-au pierdut viața pentru un selfie”, a declarat CNCF într-un comunicat oficial.
CFR subliniază că accesul este interzis în zona de siguranță a infrastructurii feroviare, care include fâșiile de teren de până la 20 de metri de o parte și alta a căii ferate.
„În zona căii ferate electrificate, accesul persoanelor la o distanță mai mică de 1,5 metri de linia de contact aflată sub tensiune este strict interzis. Tensiunea în linia de contact este de 27.000 de volți. Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet”, explică CFR.
Chiar și cu campaniile de conștientizare efectuate de CFR și Poliția Transporturi Feroviare, încă se înregistrează numeroase accidente din cauza ignorării semnelor de avertizare.
Statistica indică faptul că, din cele 90 de cazuri de electrocutare, 60 au avut loc între anii 2014-2020, 27 de cazuri s-au înregistrat în perioada 2021-2023, iar numai în primele opt luni ale anului 2024 au fost raportate 3 decese.