Reclamă
Reclamă

Din ce în ce mai îngrijoraţi de efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, 80% dintre locuitorii lumii doresc angajamente mai puternice din partea guvernelor lor, arată datele unui sondaj global publicat joi.

Sondajul, realizat timp de opt luni de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Universitatea din Oxford şi institutul de sondaj GeoPoll, a adresat un număr de 15 întrebări prin apeluri telefonice aleatorii unui număr de 75.000 de persoane, în 87 de limbi şi în 77 de ţări ce reprezintă 87% din populaţia lumii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Rezultatele arată că o majoritate covârșitoare (80%) dorește ca liderii lor să lupte mai mult împotriva încălzirii globale.

Reclamă

Apelul este deosebit de puternic în cele mai sărace țări (89%), dar rămâne mereu prezent și în țările G20 (76%) și printre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră – China (73%) și Statele Unite ale Americii (66%).

În contextul în care țările semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să prezinte noi obiective de reducere a emisiilor de CO2 până la începutul anului 2025, Cassie Flynn, managerul PNUD pentru climă, a declarat: „Aceste rezultate dovedesc fără îndoială că oamenii din întreaga lume sunt în favoarea unei acțiuni îndrăznețe în materie de climă”.

În 62 din cele 77 de țări chestionate, majoritatea doresc o renunțare „rapidă” la combustibilii fosili, inclusiv în China (80%) sau Statele Unite (54%), dar nu și în Rusia (16%).

„Schimbarea climatică este la ușa noastră și oamenii știu asta”, a insistat Cassie Flynn.

Astfel, 56% dintre respondenți spun că se gândesc la încălzirea climei în mod regulat, cel puțin săptămânal, sau chiar zilnic, procentul fiind mai mare în rândul femeilor (57%) decât în rândul bărbaților (55%), precum și în rândul celor peste 60 de ani (59%).

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați (53%) spun că sunt „mai îngrijorați decât anul trecut” de încălzirea globală, în timp ce 15% afirmă că sunt mai puțin îngrijorați.

În fruntea acestei nelinişti climatice crescânde se află Fiji (cu 80% mai îngrijoraţi), Afganistan (78%), Mexic şi Turcia (77% mai preocupaţi).

În partea de jos a plutonului, se situează Arabia Saudită (cu 25% mai îngrijoraţi), Rusia (34%), Cehia (36%) şi China (39%).

În acest context, 69% dintre cei chestionați spun că încălzirea are deja un impact asupra „marilor decizii” lor, cum ar fi unde să locuiască – chiar dacă acest lucru nu se traduce neapărat în realitate.

Directorul PNUD, Achim Steiner, a subliniat conceptul de „percepție eronată”: „Aș face bucuros mai mult, dar ceilalți nu fac, așa că nu fac (nici eu) nimic”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro