În fiecare an pe 7 mai, Biserica Ortodoxă amintește de arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim în dimineața acestei zile în anul 351 si ii prăznuiește pe Sfinții Mucenici Acachie si Codrat.

Ce reprezintă sărbătoarea „Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim”

Sfântul Chiril al Alexandriei, Arhiepiscopul Ierusalimului, a fost cel care a dezvăluit în dimineața zilei de 7 mai 351 d. Cr., faptul că a văzut pe cer, cum a apărut o Cruce în formă de stea, care strălucea mai mult decât orice existent pe pământ. Acesta nu a mărturisit oricui această minune, ci mai exact, Bisericii.

Sursa: Social Media

La ora 9 dimineața, Sfântul Chiril al Alexandriei a văzut pe cer, crucea în formă de stea care se vedea tocmai de la Golgota, până la Muntele Măslinilor. Nu doar acesta a văzut marea minune, ci și numeroși alți oameni, care l-au lăudat și l-au slăvit pe Hristos, care a fost răstignit pe Cruce, numai și numai pentru mântuirea noastră.

După acest eveniment nemaivăzut, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, acolo unde credincioșii au coborât de pe Golgota, după încheierea slujbei, și au început procesiunea de la Piatra Mirungerii. Aceasta s-a terminat după ce a fost înconjurat Sfântul Mormânt de fix 3 ori, tradiție ce a fost săvârșită în compania Frăției Aghiotafite.

Povestea din spatele sărbătorii „Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim”

Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim a avut loc în dimineața zilei de 7 mai 351, în timpul domniei Împăratului Constantiu, care era fiul Sfântului Constantin cel Mare. Miraculoasa Cruce luminoasă care și-a făcut apariția pe cer, se întindea pe o distanță de nu mai puțin de 9 kilometri. Această distanță era de la Golgota, până la Muntele Măslinilor, iar pe toată această distanță, Sfânta Cruce strălucea mai ceva ca soarele.

Acesta a fost momentul în care foarte multe persoane au ales să iasă din casele lor și să își părăsească munca, pentru a se îndrepta către biserici și a aduce slavă lui Dumnezeu. Această minune a ținut timp de 7 zile, iar Patriarhul Chiril al Ierusalimului a scris și o scrisoare cu privire la acest eveniment nemaivăzut. El l-a îndemnat pe Împăratul Constantiu să părăsească erezia ariană care nega divinitatea lui Hristos, din cauza faptului că era cauzatoare pentru mai multe dispute teologice din cadrul Imperiului.

Potrivit istoricului Sezomen, minunea „Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim”, a condus către convertirea mai multor păgâni și iudei la creștinism, dar a determinat și mai mulți arieni să părăsească erezia și să se întoarcă la Biserica Ortodoxă.