Un pahar de vin, o zi fără sport, chiar și Netflix-ul, pot fi lucruri sănătoase dacă știi cum să le faci corect.
Regulile privind ceea ce este sănătos și ce nu, par să se schimbe zilnic. (Exemplu: încă nu ne putem da seama dacă uleiul de nucă de cocos este mai bun în mâncarea sau pe corpul tău.) Dar este de la sine înțeles că excesul de mâncare grasă și cel mai recent sezon al emisiunii tale preferate vizionat seara târziu, nu vor dispărea din viața ta. Așa că, hai să le facem mai sănătoase.
Se pare că există anumite comportamente (cum ar fi să luați o pauză de la sală și chiar să vă stresați atunci când sunteți la termenul limită la serviciu) care ar putea să nu fie atât de rele pe cât credeți.
7 lucruri care de fapt sunt bune
Bea un pahar (sau două) de vin la cină
Când vine vorba de pierderea în greutate, probabil că ați auzit că cel mai bine este să evitați caloriile lichide găsite în alcool. Dar o revizuire recentă a studiilor privind impactul alcoolului asupra creșterii în greutate, publicată în Current Obesity Reports, a constatat că consumul frecvent de alcool ușor până la moderat. Adicâ cel mult două băuturi pe zi pentru bărbați și unul pentru femei. Nu pare să fie asociat cu obezitatea.
Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool (consumând cinci sau mai multe băuturi la o ocazie) și consumul intens de alcool (mai mult de patru băuturi pe zi pentru bărbați sau mai mult de trei pentru femei) au fost legate de un risc crescut de obezitate. Așa că mergeți mai departe și savurați un pahar sau două de vin la cină – doar nu exagerați. Dacă bei prea mult, îți poate reduce inhibiția și te poate face să mănânci toată tava de prăjituri cu ciocolată.
Răsfățați-vă cu alimentele preferate
Indiferent dacă încerci să slăbești sau nu, știi deja că nu ar trebui să te răsfeți cu cheeseburgeri dubli cu brânză și bacon în fiecare zi. Cu toate acestea, „este în regulă să te bucuri de alimente reconfortante din când în când”, spune Rachel Beller, RDN, un nutriționist cu sediul în Los Angeles. De fapt, dacă te privezi de alimentele pe care le iubești, eforturile tale s-ar putea întoarce înapoi.
Cheia pentru a-ți satisface pofta, spune Beller, este să selectezi alimentele care să-ți aducă un randament sănătății. Cu alte cuvinte, nu alege o pungă de pufuleți, care nu oferă nicio valoare nutritivă. „Ar fi contraproductiv indiferent de ce”, notează Beller.
Luați o pauză de la rutina dvs. de exerciții
Când încercați să atingeți un obiectiv de sănătate, poate fi prea ușor să cădeți într-o mentalitate care trebuie antrenată în fiecare zi. Dar adevărul este că nu este o idee bună să mergi la sală zilnic.
Mulți oameni nu realizează că recuperarea este la fel de importantă ca și exercițiul, spune antrenorul personal certificat Kelvin Gary, proprietarul Body Space Fitness din New York City. „Când te antrenezi, corpul tău descompune țesutul muscular”, explică el. „Apoi trebuie să lăsați corpului să se recupereze. Astfel încât să poată reconstrui țesutul muscular și să-l facă și mai puternic.”A nu permite corpului să se recupereze poate duce la probleme precum scăderea performanței, oboseală și răni.
Cantitatea de timp de recuperare de care are nevoie corpul tău variază (în funcție de vârstă și de obiectivele tale de fitness). Dar Gary recomandă, cel puțin, o zi de odihnă în fiecare săptămână. „Asta înseamnă să nu faci deloc exerciții. Sau să faci ceva reparator, cum ar fi yoga.”, spune el.
Ronțăim puțină ciocolată
Este în regulă din când în când. „Ingredientul principal al ciocolatei, conține o mulțime de polifenoli. Un agent antiinflamator puternic”, spune Beller. Potrivit lui Beller, cacao are o serie de beneficii pentru sănătate.
Inclusiv scăderea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului rău, prevenirea diabetului și ascuțirea funcției mentale prin promovarea creșterii neuronale. Pentru a vă bucura de ciocolată într-un mod sănătos, încercați să mâncați câteva pătrate de 70% sau mai mult ciocolată neagră asociată cu căpșuni sau topită pe banane.
Stresarea
Credeți sau nu, stresul nu este întotdeauna un lucru rău. „Stresul în sine nu este inamicul”, spune Leslie Connor, Ph.D., un psiholog autorizat cu sediul în Wilmington, DE. „Poate fi un semnal sau un aliat important pentru noi, atâta timp cât știm cum să-i facem față.” De fapt, nivelurile moderate de stres pot îmbunătăți performanța, un fenomen pe care este posibil să l-ați experimentat în timp ce lucrați într-un termen limită strâns.
„Prea puțin stres înseamnă performanță scăzută. Practic nu suntem suficient de activați pentru a oferi tot ce am mai bun”, spune Connor. „Dar prea mult stres poate duce, de asemenea, la performanță scăzută. Deoarece vă poate face să înghețați. Ceea ce duce la performanță maximă este stresul moderat.” Cu alte cuvinte, vrei să te simți suficient de pregătit pentru a performa bine, dar nu atât de înnebunit încât să intri în panică.
Amânarea
„Nu face niciodată mâine ceea ce poți face azi.”, a spus odată Charles Dickens. Este un sentiment înțelept. Care este adesea mai ușor de spus decât de făcut. Într-adevăr, 20% dintre oameni sunt amânați cronici, spune Joseph Ferrari, Ph.D., profesor de psihologie.
„Amânarea înseamnă a amâna în mod activ ceva.”, spune Ferrari. „Acest lucru este diferit de întreruperea sau meditarea. În care colectezi în mod activ informații pentru a putea merge mai departe.” Așadar, este în regulă să nu faci o sarcină imediat. Atâta timp cât faci efectiv acțiuni pentru a te pregăti pentru ea. Deci? Străduiți-vă să gândiți, nu să amânați.
Netflix and chill
Se pare că a te relaxa pe canapea cu partenerul tău îți poate îmbunătăți relația. Un studiu publicat în Journal of Social and Personal Relationships a constatat că împărtășirea media – cum ar fi emisiuni TV, cărți și filme – cu partenerul tău te pot ajuta să te simți mai aproape.
Cercetările anterioare au arătat, cuplurile tind să se simtă mai mulțumite și mai angajate în relația lor atunci când ambii parteneri fac parte din același cerc social. Sfatul nostru? Ia telecomanda și începe să te ghemuiești.