Reclamă

Aceste alimente au o putere deosebit de mare în a te ajuta să reduci nivelul colesterolului.

 1. Zmeura

Zmeura este un aliment care ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL ( colesterolul rău) și creșterea nivelului HDL ( colesterolul bun). Cercetătorii speculează că aceste efecte favorabile provin datorită antioxidanților naturali, numiți polifenol – compușii care dau fructelor culoarea.

Sfat: când alegeți zmeura, căutați fructele care sunt complet coapte. Spre deosebire de multe alte fructe, zmeura nu se coace după ce este culeasă.

2. Avocado

Avocado conține cantități semnificative de acid oleic, o grăsime sănătoasă care ajută la creșterea colesterolului bun și la scăderea colesterolului răului. Avocado este, de asemenea, bogat în fibre și un produs chimic vegetal numit beta-sitosterol, ambele contribuind la menținerea colesterolului sub control.

Sfat: Avocado crește semnificativ absorbția antioxidanților găsiți în fructe și legume. Așa că, adăugați câteva felii de avocado în următoarea salată.

3. Nucile

Aproximativ 80 la sută din calorii din nuci provin din grăsimi, dar este vorba de grăsimi nesaturate sănătoase, nu de tipul care afectează arterele. Nucile sunt de asemenea bogate în steroli vegetali, substanțe care blochează absorbția colesterolului. Nucile, migdalele și fisticul conferă beneficii. La fel și alunele, deși tehnic sunt o leguminoasă.

Sfat: Puneți o pungă cu nuci nesărate într-un loc convenabil în bucătărie, astfel încât să fie ușor să apucați o mână în timp ce ieșiți pe ușă.

4. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline nu face doar gustul alimentelor mai bun. Grăsimile nesaturate găsite în uleiul de măsline, dar are și avantajul suplimentar de a ajuta la reducerea nivelului colesterolului rău, fără a afecta colesterolul bun.

Sfat: pentru a crește puterea de scădere a colesterolului rău a uleiului de măsline, alegeți unul „extra-virgin”. Această formă este mai puțin procesată și conține mai mulți antioxidanți sănătoși pentru inimă.

5. Perele

Sunt crocante, dulci și încărcătura lor puternică din fibre naturale, o mare parte din ele sub formă de pectină, ajută la eliminarea nivelului LDL (considerat colesterolul rău). În mod surprinzător, perele proaspete conțin și mai multă pectină decât merele. O pară de dimensiuni medii oferă 16% din valoarea zilnică recomandată de fibre. Alte fructe bogate în pectină sunt: merele, bananele, portocale și piersicile.

Sfat: Nu decojiți perele. Coaja este o sursă suplimentară de fibre. Pur și simplu spălați fructele înainte de-a le mânca.

6. Ceaiul

O ceașcă de ceai face mai mult decât să te calmează într-o zi stresantă. Atât ceaiul verde, cât și cel negru pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol. Ceaiul verde este preparat din frunze nefermentate și ceaiul negru din frunzele complet fermentate ale aceleiași plante. Cercetătorii consideră că catechinele, un tip de antioxidanți găsiți în ceai, sunt responsabile pentru efectul său de scădere a colesterolului. Cu cât frunzele de ceai sunt mai fermentate, cu atât conținutul de catechină este mai scăzut.

7. Roșiile

Cereți sos de roșii cu pastele dumneavoastră dacă doriți să vă mențineți colesterolul sub control. Roșiile sunt o sursă semnificativă a unui compus vegetal numit licopen, care reduce nivelul de colesterol LDL. Studiile arată că organismul absoarbe mai mult licopen dacă roșiile sunt procesate sau gătite, așa că beți suc de roșii și adăugați roșii și la supa minestrone.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro