Reclamă

Mulți europeni nu reușesc să plece în vacanță din cauza situației financiare, arată un studiu realizat de Eurostat. În ultimele estimări din 2023, aproximativ 29% din locuitorii Uniunii Europene cu vârsta de 16 ani și peste nu și-au putut permite o vacanță de o săptămână. România se află la coada clasamentului, cu 60% dintre cetățeni care nu își permit un concediu anual.

În Spania, procentul celor care nu-și pot permite o vacanță de o săptămână este de 33%. În Italia acest procent este de 32%, Franța înregistrează 25% și Germania 23%.

Bulgaria și Ungaria se confruntă și ele cu probleme financiare similare, 44% dintre bulgari și 43% dintre unguri fiind afectați.

Profesorul Lynn Minnaert de la Universitatea Metropolitană de Stat din Denver explică aceste diferențe prin prisma economiei țărilor. „Țările din partea de jos a listei au PIB-uri mai mari decât cele din fruntea listei”, a declarat ea, subliniind importanța venitului disponibil pentru cheltuielile de vacanță.

Un alt studiu din 2022 arată că 84% dintre olandezi, 83% dintre luxemburghezi și 81% dintre finlandezi și-au luat o vacanță cel puțin o dată în acel an. România și Bulgaria sunt la coada listei în acest aspect, cu doar 28% dintre cetățeni călătorind în 2022.

Cheltuielile turistice per persoană au fost de asemenea analizate. Luxemburg a raportat cele mai mari sume, cu o medie de 175 euro pe noapte. Austria a urmat cu 154 euro, media UE fiind de 87 euro, în timp ce românii au cheltuit în medie 67 de euro. În 2022, rezidenții UE au cheltuit în total 474 de miliarde de euro pe călătorii turistice, dintre care 53% au avut loc în străinătate.

Cheltuielile pentru vacanțe în străinătate sunt predominante în Luxemburg, Belgia, Malta, Cipru și Olanda, unde procentele pentru călătoriile externe depășesc 80%. În schimb, locuitorii din România, Grecia și Franța preferă în mare parte să călătorească în propria țară, alocând peste 70% din cheltuieli pentru vacanțe locale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro