Reclamă
Reclamă

Având în vedere că turul 2 al alegerilor prezidențiale se apropie cu pași repezi, românii ar trebui să vadă în spatele campaniilor electorale. Să înțeleagă ce funcții îndepinește președintele și care îi sunt atribuțiile și datoriile. Ar trebui să începem cu faptul că Președintele României nu poate fi numit șeful statului, el fiind, de fapt, un angajat al statului. Atribuțiile lui sunt trecute în Constituție.

Deci ne rămâne să răspundem la întrebarea: ce poate să facă, de fapt, președintele pentru România?

El este în primul rând un reprezentant al statului Român. Principala lui atribuție este să se asigure că este respectată Constituția și că autoritățile publice funcționează în bună-stare. El poate fi consiferat un mediator între stat și societate, precum și între puterile statului. El este cel care numește prim-ministrul, Guvernul și organizează refferendumuri.

De asemenea, el este cel care reprezintă România pe plan internațional. Face vizite oficiale altor țări, participă la întâniri și conferințe cu alți șefi de state și semnează tratate internaționale.

Reclamă

Un lucru puțin cunoscut este totuși faptul că orice ar face, nu poate să acționeze singur. El trebuie să se sfătuiască și să ia decizii alături de Guvern sau de Parlament. Asta înseamnă că nu are foarte multe putere în stat, în ciuda părerilor comune.

El poate să promulge legi. Ce înseamnă asta? Că el poate aproba legile propuse de Parlament și poate întoarce oricând aceste legi în cazul în care nu sunt în regulă. De asemenea, el are datoria să se asigure că aceste legi respectă Constituția.

Poate dizolva Parlamentul. Atunci când președintele propune un prim-ministru, Parlamentul trebuia să își de acordul. În cazul în care Parlamentul refuză două propuneri de prim-ministru ale șefului de stat, el îl poate dizolva.

Președintele este comandatul Armatei României, în cazul unul atac armat asupra țării.

Acestea fiind spuse, președintele nu poate majora salarii, pensii sau să intervină în scăderea impozitelor. Orice alte decizii stau în atribuțiile Parlamentului și ale Ministerelor, precum și a Guvernului.

Reclamă
Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro