Generațiile bunicilor și străbunicilor noștri apelau la diverse metode de vopsire a ouălor de Paște. De la folosirea diferitelor plante, până la scoaterea culorilor din țesăturile textile în apa în care erau apoi fierte ouăle, toate au fost de-a lungul timpului variante la care aceștia apelau pentru a avea pe masa de sărbătoare tradiționalele ouă colorate.
Momentan, pe piață există numeroase variante de vopseluri care să te ajute să faci acest procedeu. De la culori pastelate, la cele tari, la sclipici și figurine de lipit, toate sunt destinate tradiției de vopsire a ouălor. Nu toate aceste variante sunt și cele mai sănătoase pentru care putem opta. Iată câteva metode prin care poți vopsi ouăle natural.
Ouă înroșite cu sfeclă
Sucul de sfeclă este extrem de pigmentat, astfel că vei avea nevoie de o cantitate mică pentru a colora ouăle de Paște. Este suficient ca după ce le-au fiert să le scufunzi în sucul de sfeclă preț de câteva minute. Nuanțele obținute sunt unice!
Poți obține ouă roșii cu ajutorul frunzelor de ceapă. Amestecă frunzele de ceapă roșie și albă și pune-le la fiert. Când amestecul dă în clocot, adaugă ouăle la fiert.
După 10-15 minute de fierbere, rezultatele te vor surprinde.
Poți înroși ouăle și dacă le fierbi în vin. Amestecându-l cu zahăr și lăsând ouăle peste noapte în lichidul respectiv, obții ouă roșii strălucitoare.
Dacă preferi și alte culori pe masa de Paște, iată cum poți vopsi ouăle și în verde sau galben.
Culoarea verde a ouălor poate fi obținută daca le fierbi în sucul de spanac. Pasează frunzele de spanac și pune-le la fiert alături de ouă. De asemenea, turmericul te va ajuta să obții un galben frumos al ouălor de Paște.
Dacă preferi totuși vopseaua din comerț, optează pentru o variantă cât mai apropiată de cele naturale.