Reclamă

Ești îngrijorat de strănutul tău și de relația pe care acesta o are cu norocul sau cu ghinionul?

Strănutul este o reacție fizică universal recunoscută la oameni. Dar ceea ce oamenii nu știu adesea este ce înseamnă strănutul sau ce face organismului.

De fapt, miturile și superstițiile s-au învârtit în jurul strănutului de aproape atâta timp cât a existat civilizația. Astăzi, am dori să trecem prin doar câteva dintre multele, multele credințe ciudate despre strănut.

Mituri și curiozități

5 mituri și superstiții despre strănut. Nimeni nu știa lucrurile astea
Pixabay

1.Nu, nu-ți vor exploda ochii

Tensiunea arterială din spatele ochilor crește ușor atunci când strănuți. Dar nu este suficient pentru a-ți forța ochii să iasă din cap. Faptul că închizi ochii când strănuți este pur reflexiv. Plus că este imposibil să strănuți cu ochii deschiși.

2.Nu ți se oprește inima dacă nu dai drumul la strănut

Pieptul tău se contractă atunci când strănuți. Ceea ce îți poate restrânge fluxul de sânge. Dar nu este suficient pentru a-ți opri inima. Cu toate astea, este de preferat ca atunci când strănuți, să nu te ferești, ci să îi dai drumul, indiferent de zgomotul produs.

3.Te bârfește cineva?

În țările din Asia de Est, există o superstiție conform căreia, dacă strănuți, cineva vorbește despre tine. Mai mult, de câte ori strănutați este un semn despre ceea ce vorbesc. De exemplu, un strănut înseamnă că s-a spus ceva bun. Două strănuturi înseamnă că s-a spus ceva rău. Trei este un semn că cineva este îndrăgostit de tine. Patru este un semn că o tragedie se va întâmpla cu familia lor.

4.Noroc sau ghinion?

Multe culturi cred că strănutul cândva între prânz și miezul nopții este un semn de noroc. În timp ce altele cred că este un semn rău. În alte cazuri, unii oameni cred că dacă strănuți în timp ce te îmbraci, ceva rău se va întâmpla în acea zi. Alții cred că, dacă întorci capul la dreapta când strănuți, vei avea noroc.

5.“Doamne-ajută!”

Strănutul este neobișnuit, deoarece există aproape o nevoie universală de a răspunde atunci când cineva face acest lucru. Dar de ce spun oamenii „Dumnezeu să te binecuvânteze” sau “Doamne-ajută” când strănuți? Ei bine, există câteva origini posibile. Una este că Papa Grigore cel Mare a început să facă acest lucru în timpul Ciumei lui Iustinian. În speranța că oamenii nu vor muri după strănut. Există, de asemenea, școala de gândire conform căreia oamenii și-ar putea expulza sufletele din trup atunci când strănută. Iar acesta era un mod de a-l împiedica pe diavol să-l ia. Și apoi sunt cei care credeau că inima se va opri când strănutai și spunând „Dumnezeu să te binecuvânteze” te va împiedica să mori.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro