Reclamă

Există șanse mari ca tu sau cineva pe care îl cunoști să fi experimentat țiuit în urechi la un moment dat.

Este o experiență comună care, în general, nu necesită îngrijire urgentă. Peste 50 de milioane de americani se confruntă cu o formă de țiuit sau zgomot. Eate cunoscut de medici sub numele de tinitus, iar aproximativ 20 de milioane de oameni suferă de tinitus cronic.

Pentru majoritatea oamenilor, tinitusul este temporar și dispare rapid. Dar unele forme de tinitus sunt de lungă durată și pot fi legate de tulburări de bază care necesită tratament medical. Înțelegerea cauzelor comune ale tinitusului și a simptomelor asociate vă poate ajuta să îl tratați și să îl gestionați eficient. Iată cinci fapte despre tinitus pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a căuta ajutor de la un medic.

1. Există două tipuri principale de tinitus

5 lucruri importante despre țiuitul în urechi, pe care oamenii ar trebui să le cunoască
Pixabay

Tinitusul este mai degrabă zgomotul generat în cap decât în ​​mediu. Poate să provină din mai multe locuri ale corpului, inclusiv urechea sau creierul însuși și de-a lungul căii dintre ureche și creier. Zgomotul nu trebuie să sune ca un bâzâit, poate fi, de asemenea, un sunet de răcnet, sau un șuierat. Determinarea tipului de tinitus pe care îl suferi este primul pas pentru a descoperi cauza și a o trata eficient.

Există două tipuri principale de tinitus:

Tinitusul non-pulsatil (subiectiv). Este cauzat de o activitate anormală în cortexul auditiv al creierului responsabil de procesarea sunetului. Persoanele cu tinitus non-pulsatil experimentează diferite zgomote. Inclusiv sunete, tonuri sau statice, care se pot schimba în înălțime sau calitate. Este adesea rezultatul faptului că creierul încearcă să completeze informațiile senzoriale lipsă. Asemănător cu modul în care cineva cu un picior amputat ar putea pretinde că încă îl poate simți. Deoarece creierul generează această senzație.

Tinitusul pulsatil (obiectiv). Este de natură vasculară și implică de obicei zgomot de la vasele de sânge din apropierea urechii. Persoanele cu tinitus pulsatil își aud bătăile inimii sau pulsul în ureche. Tinitusul pulsatil este adesea cauzat fie de vase de sânge anormale, fie de probleme anormale ale sistemului vascular. Cum ar fi tumorile. Este mult mai puțin frecventă decât tinitusul nepulsatil.

2. Pierderea auzului și îmbătrânirea sunt cauze frecvente ale tinitusului

Cea mai frecventă cauză a tinitusului non-pulsatil este pierderea auzului. Dat poate fi cauzată și de tulburări legate de ureche sau de expunerea la zgomote puternice. Persoanele cu hipoacuzie neurosenzorială – daune ireparabile ale celulelor din urechea internă. Ele suferă adesea de tinitus. Nervul auzului poate transmite doar informații sonore către creier. Așa că atunci când există o anomalie, creierul o percepe mai degrabă ca zgomot decât ca durere. În alte cazuri de pierdere a auzului, care sunt mai puțin severe, poate fi greu de determinat unde este generat sunetul.

Tinitusul pulsatil este de obicei cauzat de modificări ale vaselor de sânge. Pe măsură ce vasele de sânge devin mai puțin flexibile, canalul mai îngust provoacă turbulențe pe măsură ce sângele trece, creând un sunet.

3. Unele forme de tinitus necesită îngrijiri medicale

Majoritatea oamenilor vor experimenta tinitus la un moment dat în viața lor. Tinitusul temporar care este egal în ambele urechi și se risipește după câteva secunde nu este un motiv de îngrijorare. Dacă persistă sau există simptome suplimentare, cum ar fi pierderea auzului, dureri de urechi, amețeli sau dureri de cap, se recomandă un test de auz sau audiogramă pentru a determina dacă există pierderea auzului sau alte afecțiuni care trebuie abordate. Tinitusul pulsatil trebuie evaluat de un medic ORL care poate determina dacă este necesară imagistica.

4. Tinitusul poate fi tratat sau suprimat

Tinitusul se poate îmbunătăți sau se poate rezolva. Dar este aproape imposibil de prezis dacă sau când. Când apare tinitusul cu pierderea auzului, aparatele auditive îl pot masca și chiar suprima prin amplificarea sunetului din ureche. Pentru tinitus persistent fără pierderea auzului, dispozitivele de mascare care oferă sunet de fundal reprezintă o primă linie comună de tratament. Generatoarele de sunet și aparatele de zgomot, sau chiar doar un ventilator sau radioul. Ele pot ajuta la distragerea atenției creierului și pot oferi mai multă intrare sonoră pentru a masca tinitusul. Aparatele auditive pot fi folosite și pentru persoanele care se confruntă cu tinitus deranjant. Dacă au fost făcute toate evaluările medicale adecvate.

O altă abordare pentru tratarea tinitusului este eliminarea răspunsului emoțional al unei persoane la sunet prin diferite terapii. Există o cale directă de la sunet și auz la partea creierului care oferă context emoțional informațiilor senzoriale. 

5. Există modalități de a reduce riscul de tinitus

Lumea este în mod inerent zgomotoasă și pur și simplu locuirea în locuri zgomotoase, cum ar fi centrele urbane, este un factor de risc pentru tinitus. Dar există măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a vă proteja auzul și pentru a reduce riscul. Utilizați întotdeauna protecția auditivă în condiții de zgomot. Sau când utilizați echipamente puternice, cum ar fi unelte electrice sau arme de foc, și limitați timpul petrecut în jurul zgomotelor puternice. O altă practică ușoară este setarea căștilor pentru a reduce volumul atunci când ascultați sunet.

De cele mai multe ori, tinitusul din ambele urechi nu este periculos și poate fi controlat. Persoanele cu tinitus încetează să mai observe zgomotul. Chiar dacă este încă acolo. Cunoașterea diferitelor cauze și semne de avertizare ale tinitusului vă poate ajuta să determinați când să vizitați cabinetul medicului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro