Când sunetul iese din senin, ne atrage imediat atenția.
Această reacție are sens. Oamenii sunt creaturi sociale și asociem țipetele fie cu frică, fie cu durere, fie cu furie. A auzi unul înseamnă că o altă persoană poate avea probleme. După cum se arată într-un studiu din 2015 publicat în Current Biology, țipetele sunt menite să atragă atenția.
1.Furie și frică
Oricât de fascinant este studiul respectiv, el nu acoperă însă felul în care țipetele afectează persoana care are nevoie de ajutor. De fapt, nu există deloc studii pe această temă. În schimb, trebuie să ne bazăm pe știința atât a fricii, cât și a furiei.
Pe măsură ce ambele emoții inspiră sistemul de alarmă uman, felul în care aceste emoții afectează corpul schimbă ceea ce se întâmplă în interior în timp ce țipăm. În timp ce oamenii pot țipa de entuziasm sau bucurie, acestea sunt variații unice. Cel mai adesea, un țipăt este asociat fie cu furie, fie cu frică.
2.Real sau stimulat
Nu contează dacă cauza unui țipăt este reală sau simulată, după cum a explicat ABC News. În ambele cazuri, corpul unei persoane va reacționa declanșând răspunsul de luptă sau fuga, o parte din care înseamnă să țipe pentru a-i anunța pe alții că există pericol.
În același timp, adrenalina inundă corpul provocând modificări ale fluxului sanguin. Amenințările ne determină corpul să intre în acțiune, ceea ce face ca sângele să curgă mai ales către extremitățile noastre, astfel încât să putem alerga sau lupta după cum este necesar. Pupilele noastre se dilată pentru a primi mai multă lumină și pentru a ne îmbunătăți vederea, iar ritmul cardiac crește în timp ce respirația crește.
3.Cum ne afectează
În cazul fricii, nivelul nostru de cortizol crește – altfel cunoscut sub numele de hormonul stresului. Când ne enervăm, totuși, cortizolul nostru scade. Dar testosteronul crește, ceea ce afectează utilizarea mușchilor și puterea percepută, potrivit Medical News Today.
Toate aceste reacții au loc în același timp când țipăm. Într-o zi putem descoperi că țipetele afectează aceste reacții în moduri specifice, dar deocamdată trebuie să ne bazăm pe știința generală a reacțiilor emoționale.