Rolul femeii în societate a prins contur destul de târziu în istoria modernă. Câteva dintre doamne însă au reușit să își pună amprenta cu multă perseverență în diferite domenii , iar numele lor au dăinuit până astăzi.

Nume importante ale prezențelor feminine au ajutat la îmbogățirea științei lumii. Acestea fac parte din varii domenii. În domeniul științific însă și-au făcut loc.

Marie Cuerie, nume impozant care a rămas pe buzele noastre pana astazi. Cu o insemnatate atat de remarcabila, incat o unitate spitaliceasca a Bucurestiului ii poarta si astazi numele, Marie Curie a avut origini olandeze si a contribuit la descoperirea poloniului. Pasionata de studiu, femeia marcanta a anilor 1900 a ajutat si la izolarea radiului.

 

(foto: Marie Curie)

Ana Aslan, titulatura impozanta care a dainuit in ani pana astazi, denumind Institutul de Gerontologie din Bucresti.Medic român specialist în gerontologie, academician din anul 1974 şi director al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie, Ana Aslan a evidenţiat importanţa procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă.

 

(foto: dr. Ana Aslan)

Rosalind Franklin a fost o cercetătoare importanta  a Statelor Unite care a reusit sa puna bazele unui laborator, în cadrul căruia a obtinut imagini de foarte bună calitate ale structurii ADN-ului uman. După ce, vreme de mai bine de un an, a realizat calcule matematice, care să o ajute să-şi fundamenteze teoriile, savanta a putut demonstra că acidul dezoxiribonucleic are forma unui dublu helix.

Putina lume cunoaste cine a stat la baza inventiei penicilinei si a vitaminei B12. Dorothy Hodgkin o tanara absolventa de Oxford a reuşit să determine structura penicilinei, a insulinei şi a vitaminei B12. Aceste realizări i-au adus Premiul Nobel pentru Chimie, în anul 1964.

Desi par desprinse din realitatea noaastra actuala, sistemele wireless au avut radacini in istorie. O parte din structura reteleleor pe care le folosim astazi au fost gandite de catre Hedy Lamarr (Hedwig Keisler, 1914-2000). Actriţa de origine austriacă a fost inventatoarea unui dispozitiv care a precedat sistemele de comunicaţie wirelles, folosite astăzi pe smartphone-uri, tablete sau GPS.

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.