Problemele la nivel vascular au un caracter ereditar manifestându-se de cele mai multe ori în cazul femeilor prin slăbirea țesuturilor care nu mai au capacitatea să asigure protecția și flexibilitateavaselor de sânge.

Principalele cauze care duc la apariția bolilor varicoase sunt vârstă, factorul ereditar, trombofilia superficială, sarcina  Există și o altă categorie de varice profesionale care are legătură cu forțarea membrelor inferioare pe o perioada extrem de lungă.

În ceea ce privește vârstă este lesne de înțeles că odată cu treecrea anilor, întreagă rețea de țesuturi se slăbește treptat. vasele de sânge nu fac rabat de la aceste modificări.

În cazul factorilor ereditari care influențează apariția varicelor este vorba de fapt despre hormonii feminini. Vasele de sânge devin complet inflexibile și cumulează cheaguri de sânge mici.

Sarcina este un alt moment în care femeile pot dezvoltă varice. În funcție de sănătatea organismului există șanse că aceste probleme să dispară imediat după naștere sau chiar să se perpetueze. Presiunea sângelui în timpul sarcinii este mult mai mare, la fel și schimbul de lichide, iar toate aceste modificări bruște prin care corpul mamei trece în cele 9 luni poate duce la apariția bolii varicoase.

De cele mai multe ori, varicele sunt un soi de afecţiune de natură profesională apărută în cazul persoanelor al căror loc de muncă implică petrecerea unui timp îndelungat în picioare.În timp, acestea se pot agrava, ajungând la cazuri ce necesită intervenția medicală de urgență.