Reclamă

Cancerul este o boală complexă.

Deși încă nu știm toate răspunsurile, ceea ce se știe este că o varietate de factori pot contribui la dezvoltarea cancerului.

Știm că genetica joacă un rol important. Dar factorii externi asupra cărora este posibil să aveți control – cum ar fi obiceiurile dvs. de viață – au un impact și mai mare. De fapt, cercetările arată că 80 până la 90% dintre tumorile maligne sunt legate de factori externi.

Unul dintre cei mai importanți factori ai stilului de viață de care trebuie să luați în considerare este dieta dvs. Acest lucru se datorează faptului că un număr mare de cercetări au arătat că unele alimente sunt asociate cu un risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer.

1. Carne procesată

Există multe tipuri diferite de cancer, precum și multe cauze potențiale
Pixabay

Carnea procesată este orice tip de carne care a fost conservată prin afumare, sărare, vindecare sau conservare. Cele mai multe cărni procesate sunt carne roșie. Câteva exemple de carne roșie care a fost procesată includ:

hot dogs

salam

cârnat

șuncă

pastramă de vită

Metodele folosite pentru a face carne procesată pot crea agenți cancerigeni. De exemplu, conform unui articol din 2018, sursa de încredere, vindecarea cărnii cu nitriți poate forma agenți cancerigeni numiți compuși N-nitrozo. Afumarea cărnii poate duce, de asemenea, la hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) cancerigene.

Într-o recenzie din 2018, cercetătorii au stabilit că un consum mare de carne procesată a fost asociat cu un risc crescut de cancer de sân.

2. Alimente prajite

Când alimentele cu amidon sunt gătite la temperaturi ridicate, se formează un compus numit acrilamidă. Acest lucru se poate întâmpla în timpul prăjirii, coacerii, prăjirii și prăjirii.

Alimentele prăjite cu amidon sunt deosebit de bogate în acrilamidă. Acestea includ produse din cartofi prăjiți, cum ar fi cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi.

Potrivit unei recenzii din 2018, acrilamida s-a dovedit a fi cancerigenă în studiile efectuate pe șobolani. Sursa de încredere Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) îl consideră „probabil cancerigen pentru oameni”.

Potrivit unui studiu din 2020, acrilamida dăunează ADN-ului și induce apoptoza sau moartea celulelor.

3. Mâncăruri supragătite

Gătirea excesivă a alimentelor, în special a cărnii, poate produce agenți cancerigeni. Potrivit unui articol din 2020, gătitul cărnii cu căldură mare creează HAP cancerigeni și amine heterociclice (HCA). Aceste substanțe pot crește riscul de cancer prin modificarea ADN-ului celulelor dumneavoastră.

Este mai probabil să gătiți alimente în exces când gătiți la temperaturi ridicate sau la foc deschis. Aceasta include metode de gătit precum:

la grătar

tigaie

Pentru a reduce riscul de apariție a agenților cancerigeni de la gătitul la căldură ridicată, încercați să utilizați metode de gătit mai sănătoase, cum ar fi:

braconaj.

gătit sub presiune.

coacerea sau prăjirea la temperaturi mai scăzute.

gătire lentă într-o oală sau o oală lentă.

4. Lactate

Există unele dovezi că lactatele pot crește riscul de cancer de prostată. Produsele lactate includ produse precum:

lapte

brânză

iaurt

Potrivit unei surse de încredere din 2014, consumul de lactate crește nivelurile unui factor de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1). Acest lucru este asociat cu un risc mai mare de cancer de prostată. IGF-1 poate crește proliferarea sau producția de celule canceroase de prostată.

5. Zahăr și carbohidrați rafinați

Alimentele cu zahăr și carbohidrații rafinați pot crește indirect riscul de cancer. Câteva exemple de aceste alimente includ:

băuturi îndulcite cu zahăr.

produse de patiserie.

paste albe.

pâine albă.

orez alb.

cereale cu zahăr.

Consumul unei concentrații ridicate de alimente cu zahăr și amidon vă poate expune la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și obezitate. Potrivit unui studiu din 2020, ambele condiții promovează inflamația și stresul oxidativ. Acest lucru vă poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro