Sâmbătă, la ora 21:22, se împlinesc 46 de ani de la izbucnirea cutremurului din 1977, care a luat mii de vieți. INCDFP atrage atenția că un astfel de eveniment va mai avea loc în Vrancea și le recomandă oamenilor să fie informați.

În urmă cu 46 de ani, România a fost lovită de un puternic cutremur de 7,4 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea. Cutremurul a durat aproximativ 56 de secunde și a produs efecte devastatoare asupra întregii țări. Potrivit datelor oficiale, 1.578 de persoane au murit la nivel național, din care 1.424 în București, iar alte 11.321 de persoane au fost rănite, dintre care 7.598 în capitală. 

În plus, Bulgaria și Republica Moldova au înregistrat împreună 120 de victime. Pagubele materiale au fost semnificative, cu aproximativ 35.000 de locuințe prăbușite în întreaga țară și peste 33 de clădiri distruse doar în București. În orașul bulgar Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse, iar peste 100 de oameni au murit. 

Peste 35.000 de locuințe prăbușite de cutremurul din 1977

Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de aproximativ 100 km, în zona Vrancea, cunoscută pentru activitatea sa seismică ridicată. Unda de șoc s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a resimțit până în Moscova și Sankt Petersburg. 

Deși cutremurul a fost foarte puternic, replicile sale au avut o magnitudine mai mică pe scara Richter. Cea mai puternică replică s-a produs pe data de 5 martie la ora 02:00, la o adâncime de 109 km, având magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter. Au urmat alte replici cu magnitudini între 4,3 și 4,5 grade pe scara Richter. 

46 de ani de la cutremurul din 1977. Avertisment dur: Un astfel de eveniment va mai avea loc în Vrancea!

Cutremurul a afectat în special nord-estul Munteniei și sudul Moldovei, unde solul a suferit puternic, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere. Pe Valea Prahovei au avut loc alunecări de teren. 

INCDFP: Un astfel de eveniment va mai avea loc în Vrancea

Cutremurul din 1977 a fost un eveniment tragic și dureros pentru România, care a lăsat o amprentă adâncă în memoria colectivă a țării.  

„Știm că toate aceste date sunt cutremurătoare, însă trebuie să înțelegem că un astfel de eveniment, dacă nu și mai puternic, va mai avea loc în Vrancea. 

Nu îl putem (deocamdată) prezice, dar indiferent de această capabilitate, tot trebuie să fim pregătiți pentru el – începând cu asigurarea siguranței clădirilor în care ne aflăm, dar și cu un plan de acțiuni înainte, în timpul și după cutremur”, arată INCDFP, care recomandă populației să folosească surse educaționale oficiale pentru pregătirea în caz de cutremur.