Gărzile de frontieră ucrainene au anunţat vineri arestarea a 41 de bărbaţi ucraineni care încercau să părăsească în mod clandestin ţara într-un camion pentru transportul de cereale, pe fondul vastei campanii de mobilizare menite să completeze rândurile armatei după mai mult de doi ani de război cu Rusia, transmit agenţiile AFP şi DPA.
„Gărzile de frontieră din regiunea Odesa au oprit un camion care transporta 41 de pasageri în apropierea frontierei ucrainene cu (Republica) Moldova şi România”, a precizat unitatea însărcinată cu supravegherea frontierei. „Şoferul camionului nu transporta cereale”, ci un grup de „turişti”, mai afirmă, ironic, unitatea gărzilor de frontieră ucrainene, scrie Agerpres.
Vehiculul a fost inspectat în apropierea satului Novosilske, situat la numai câţiva kilometri de locul unde se întâlnesc graniţele Ucrainei cu România şi Republica Moldova. Cei 41 de bărbaţi, proveniţi din 12 regiuni ale Ucrainei, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, au vârsta de mobilizare în armată şi sunt supuşi interdicţiei de părăsire a teritoriului naţional. Împotriva lor au fost deschise dosare penale. Alte două persoane suspectate că urmau să le înlesnească trecerea ilegală a graniţei sunt de asemenea investigate.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi controversate care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.
Numeroşi tineri ucraineni se tem astfel că ar putea fi trimişi pe front, într-un moment în care înaintarea trupelor ruse, insuficienţa muniţiilor pentru armata ucraineană şi pierderile în rândul acesteia alimentează îngrijorarea populaţiei.
În ultimele săptămâni au fost postate pe reţelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe.
Dintre încercările precedente de trecere a frontierei zădărnicite de autoritățile ucrainene, 38 de bărbaţi au fost arestaţi în februarie în timp ce încercau să treacă graniţa ilegal în Ungaria, după ce plătiseră fiecare unor traficanţi între 4.500 şi 8.500 de dolari, sume ridicate raportat la salariile din Ucraina.
Președintele Zelenski i-a demis anul trecut pe toți comandanții comisariatelor militare din țară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbații încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea de mită.
Alți bărbați ucraineni caută să scape de mobilizare fugind din țară și riscându-și astfel viața pentru a trece granița traversând munți și râuri. Începând din 2022, gărzile de frontieră ucrainene au descoperit cadavrele a 35 de persoane care încercaseră să treacă râul Tisa, la granița cu România și Ungaria.
Tot vineri, într-un raport separat de cel referitor la grupul de 41 de bărbaţi care încercau să părăsească țara, unitatea gărzii de frontieră ucrainene a anunțat arestarea unui alt bărbat în Munții Carpați lângă granița cu România. Acesta a apelat singur serviciul de urgență după ce s-a rănit căzând într-o râpă adâncă.
În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficiența efectivelor de luptă este considerată de unii analiști drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene, care trebuie să facă față în prezent pe mai multe sectoare ale frontului acțiunilor ofensive ale trupelor ruse ce sunt mai numeroase și mai bine echipate.
În paralel cu mobilizarea din țară, autoritățile de la Kiev urmăresc să repatrieze bărbații apți de armată, dar care au reușit să plece din țară deși legea marțială adoptată odată cu lansarea invaziei ruse prevede că bărbații cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicție de a părăsi teritoriul național. În cadrul acestui demers, Ucraina a suspendat în aprilie consulare pentru cetățenii care au vârsta mobilizării și care trăiesc în străinătate, cu excepția celor necesare pentru revenirea în țară.