Reclamă

Organizația „Salvați Copiii” raportează că, în prima jumătate a anului 2024, aproape 4.000 de minori din România au fost victime ale abuzurilor sexuale online. Platforma „esc_Abuz” a înregistrat un număr semnificativ de mesaje de la copii care cer ajutor pe tema hărțuirii online.

Claudia Oprescu, coordonator al programului de siguranță online al organizației, a explicat pentru Digi24.ro că timpul excesiv petrecut de copii pe internet reprezintă un risc considerabil. „Dacă ne gândim la cât timp stau pe internet, deci vorbim de copii, preadolescenți și adolescenți, vedem că stau excesiv. În afara orelor de școală, stau mai mult de 6 ore pe zi pe telefon, dar din interacțiunile directe cu copiii, ne-au spus că stau și undeva la 10 ore pe zi”, a declarat Oprescu.

Problemele sunt cauzate și de faptul că mulți copii folosesc platformele de socializare sau jocurile video, declarând o altă vârstă decât cea reală. „Sunt niște semne foarte clare. Ori că somnul devine agitat, ori că are coșmaruri, în momentul în care părintele se apropie de copil, care stă pe telefon, copilul tresare, ascunde telefonul, o lipsă a apetitului sau mâncatul în exces”, a menționat Oprescu.

Pe lângă supravegherea parentală, autoritățile și organizațiile dedicate continuă eforturile de a face internetul un mediu mai sigur pentru copii. Organizația „Salvați Copiii” colaborează cu IGPR pentru a raporta materialele necorespunzătoare și a reduce accesul minorilor la conținut care le-ar putea afecta emoțional.

Claudia Oprescu subliniază că la baza problemei se află și un nivel insuficient de educație sexuală în România. „Ei sunt într-o continuă explorare a unei identități și a unei sexualități. Pe de altă parte, insuficientul nivel la care educația sexuală se face în România contribuie.”

Pe platforma „esc_Abuz”, gestionată de „Salvați Copiii”, sunt procesate notificări și link-uri care sunt mai apoi transmise către autorități. Scopul identificării și eliminării acestor materiale este acela de a asigura un mediu online mai protejat pentru tineri.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro