„Domul de căldură” este un sistem masiv de presiune ridicată care stagnează deasupra sud-vestului Statelor Unite ale Americii, ducând la temperaturi de peste 38 de grade Celsius. În California, au fost înregistrate temperaturi record de 50 de grade Celsius.

Aproximativ 31 de milioane de persoane din California de Nord, sudul statului Arizona și regiunile texane din est sunt vizate de avertizări de caniculă emise de Serviciul Național de Meteorologie (NWS), valabile până sâmbătă. „Același regiune s-a confruntat vara trecută cu mai multe săptămâni de vreme extrem de călduroasă, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Las Vegas este unul dintre cele mai fierbinți puncte, unde temperatura maximă a atins joi 43.8 grade Celsius, un record pentru orașul din Nevada, conform Associated Press. Alte zone din Arizona, California și Nevada au doborât recorduri similare, inclusiv în Parcul Național Death Valley (Valea Morții) din California, unde s-a înregistrat o temperatură maximă record de 50 de grade Celsius. Înregistrările meteorologice din această regiune datează din 1911.

Phoenix, capitala Arizonei, a cunoscut una dintre cele mai caniculare veri înregistrate în 2023. Temperaturile maxime au depășit 43 de grade Celsius timp de 55 de zile consecutive, un record. Vara trecută, 645 de persoane au murit în zona Phoenix din cauza problemelor de sănătate provocate de căldură.

Drept răspuns, pompierii locali vor folosi imersiunea în gheață pentru a îngriji victimele unui accident vascular cerebral provocat de căldură. „Tehnica implică împachetarea pacienților în gheață în drum spre spital pentru a le scădea rapid temperatura corporală”, au declarat pompierii în timpul unei demonstrații pentru presa locală.