Sunt pline de misticism, ne trezesc curiozitatea și fac posibil orice scenariu SF.

Acestea sunt de fapt legendele care și-au găsit loc de-a lungul timpului în graiul românesc. Unele mai înfricoșătoare, altele de-a dreptul amuzante, toate au fost cu siguranță atent și iscusit create de înaintașii noștri. Cele mai multe dintre acestea sunt legate de locuri aparte din țara noastră. Printre cele mai captivante se numără:

Templul Ursitelor

Un loc unic în lume, aflat chiar în inima județului Brașov atrage zilnic zeci și uneori sute de turiști. Templul Ursitelor sau Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche este legat de două legende care îi fascinează de-a dreptul pe turiști.

Una dintre ele este legată de faptul că micul așezământ ar fi fost întemeiat de același popor care a creat „Templul Alb” din Insula Șerpilor. Alta istorioară urbană aduce convingerea că în acest loc toate dorințele devin realitate. Încăperea sculptată în pământ este un loc plin de mister. Spre exterior, mai exact spre cer, vizitatorii pot observa o ieșire sub forma unui tunel spiralat. Construcția este total atipică și stârnește curiozitatea oricui.


Localnicii sunt convinși însă că în acel loc s-au ascuns pe timpul Mariei Tereza, mai mulți călugări ortodocși, obligați pe atunci să treacă la catolicism. Astfel, păziți de natură, aceștia au reușit să scape de prigoană.

Castelul Iulia Hașdeu

În jurul ciudatei construcții au fost conturate numeroase povești de-a dreptul înspăimântătoare. Castelul a fost ridicat de Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria fiicei lui, Iulia Hașdeu. Copila a murit de tânără în urma unei suferințe crunte. Există dovezi clare în manuscrisuri ale scriitorului din care reiese că acesta a comunicat spiritual cu fiica lui.

Alături de alte personalități care au călcat pragul     casei lui Hașdeu, acesta a realizat ședinte de spiritism. Localnicii din Câmpina sunt convinși că spiritul Iuliei nu și-a găsit nici acum liniștea. Mai mult, unii dintre aceștia susțin că deseori, dinspre castel se aud acorduri de pian. Totodată, unele persoane au mărturisit că au zărit-o pe Iulia alergând la miezul nopții prin grădina edificiului.

Legendă sau nu, povestea este de-a dreptul cutremurătoare pentru cei care îi urmăresc firul.

Palatul Parlamentului

Una dintre legende se conturează fix în inima Capitalei, unde suflul si agitația parcă nu fac loc unui astfel de scenariu. Totuși, unii oameni cred cu tărie în legenda care s-a perindat prin viu grai de-a lungul anilor.

Se spune că impozanta clădire a fost construită cu mari eforturi ale muncitorilor. Mulți dintre aceștia și-au pierdut viața pe loc, iar corpurile lor zac și acum îngropate în beton. De altfel, unii dintre paznicii Palatului au raportat că au auzit sunete ciudate deși încăperile erau goale.

Simple povești sau legende cu sâmbure de adevăr, aceste mici scenarii te trimit cu gândul la fascinant, la ceea ce ce înconjoară, dar nu este palpabil. Poveștile urbane au captat mereu interesul nu doar al copiilor, ci și al adulților pasionați de mistic.