3 cauze ale depresiei în rândul tinerilor. Numărul celor care s-au confruntat cu aceasta a crescut

Data actualizării: 21/09/2022


Sunt denumiți tinerii generației Zsau „nativii digitali” și vin din spate cu o inteligență sclipitoare. Ei sunt cei care își trăiesc acum tinerețea, respectiv adolescența, visând la idealuri mărețe.

Au primit o astfel de „titulatură” datorită faptului că încă din primii ani de viață au fost expuși ecranelor. Acest aspect le-a adus avantaje la capitolul gândire si eficiență însă și foarte multe alte dezavantaje.

Una dintre marile probleme ale generației actuale de tineri o reprezintă predispoziția la stări de depresie sau anxietate. Motivele care duc spre o astfel de realitate sunt, bineînțeles multiple.


Nevoia de a se încadra în tipare

Societatea actuală a favorizat crearea unor contexte idealistice la care mulți dintre tineri vor să adere. În principal bogăția, luxul, perfecțiunea fizică sunt doar câteva dintre acestea. Din dorința de a fi în pas cu lumea și de a se încadra în tipare, tinerii ajung pe o pantă abruptă a sănătății psihicului.

Citește și:

De altfel, în multe dintre cazuri aceștia își aleg ca repere de urmat persoane influente din punct de vedere financiar. De altfel, model în acest caz devine și aspectul fizic fără cusur. Imposibilitatea de a ajunge rapid la același statut precum al persoanelor pe care le admiră îi împing pe mulți dintre tineri în depresii deseori severe.

„Frumusețea și bunăstarea absolută” afișată pe rețelele de socializare

Mediul online, în mod special rețelele de socializare sunt transformate în adevărate modele de vieți perfecte. Imaginea fizică este retușată de operații estetice și filtre care înlătură orice defect.  De altfel, viața multor influenceri de pe platformele de socializare este luată ca reper.

Mașinile scumpe sau câștigurile enorme devin pentru tineri dorințe arzătoare. Evident, nimeni nu poate ajunge la frumusețea absolută sau la bunăstare peste noapte. Imposibilitatea de a atinge aceste idealuri îi împing pe mulți tineri să devină depresivi.

Adolescența și tinerețea în general sunt perioade care vin la pachet cu mult zbucium. Părinții, dar și cadrele didactice ar trebui să acorde o atenție sporită parcursului adolescenților. Orice atitudine care ridică suspiciuni ar trebui să conducă direct în cabinetul psihologului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨