Ai dori să consumi mai multe probiotice naturale și ai auzit cât de benefice sunt ciuperca kombucha, alimentele murate sau fermentate, dar nu știi cum să le prepari?
Descoperă cât de ușor este să prepari 3 alimente pline de probiotice naturale, extrem de simplu și fără să ai nevoie de ustensile speciale:
- Ceai kombucha
- Varză murată
- Ketchup fermentat
1. Ceai kombucha
La baza acestui ceai stă ciuperca kombucha. Aceasta ciupercă kombucha transformă un ceai îndulcit într-o băutură plină de probiotice, extrem de bună pentru digestie prin faptul că reface flora intestinală și reglează tranzitul.
Mai mult, ajută la reducerea sau chiar eliminarea senzației de balonare și are antioxidanți, vitamine și minerale ce contribuie la o imunitate puternică și un organism sănătos.
Pentru prepararea băuturii ai nevoie de:
- 3 l de apă filtrată/îmbuteliată sau de la robinet dacă este potabilă (fără clor)
- 180 g de zahăr 12 g de ceai (6 g ceai verde, 6 g ceai negru)
- 350-500 ml starter kombucha + cultură de kombucha (ciuperca kombucha este de fapt starterul, pelicula este rezultatul fermentației și nu este atât de importantă precum lichidul starter)
- un borcan de sticlă –min 3,5 L , șervet, 1 elastic, sită pentru strecurat ceaiul, lingură pentru amestecat
Urmează apoi următorii pași :
- Important – curăță bine și clătește toate ustensilele pe care le folosești
- Prepară ceaiul
Pune la fiert 1 litru de apă. După fierbere adaugă zahărul amestecând până se dizolvă. Pune apoi ceaiul la infuzat și lasă-l 10-15 minute.
- Pune kombucha la fermentat
Pune 2 litri de apă la temperatura camerei în borcanul curat, peste care adaugă ceaiul și amestecă totul. Verifică ca lichidul să fie la temperatura camerei și adaugă starterul (lichidul), amestecă foarte bine și apoi adaugă ciuperca kombucha (pelicula).
Atenție aici să ai mâinile foarte curate sau chiar mănuși când manevrezi ciuperca kombucha! Apoi acoperă borcanul cu șervet și prinde-l cu elastic și lasă-l într-un loc călduț (temperatura între 23-28 °C) și întunecat.
Lasă ceaiul kombucha la fermentat timp de minim 5 zile fără să umbli la el. După această perioadă poți începe să guști din kombucha. Dacă ți se pare prea dulce, o poți lăsa în continuare la fermentat până când obții gustul dorit. Ea fermentează în general între 7 și 14 zile.
- După fermentare strecoară lichidul (păstrând 500 ml pentru următoarea tură de kombucha) și aromatizează cu fructele tale preferate.
2. Varză murată
Varza murată are practic 2.000 de ani de istorie. Însuși căpitanul Cook, (explorator și om de știință britanic) a luat varza murată cu el în unele dintre expedițiile sale pe mare. Astfel el și membrii echipajului, lipsiți de legume proaspete, au avut o sursă importantă de vitamina C, ideală pentru combaterea scorbutului (boala mortală pentru marinari sau soldații din acea vreme). Datorită verzei murate, căpitanul Cook a descoperit Polinezia și a petrecut mai mult de trei ani navigând în jurul lumii fără a suferi nicio pierdere în rândul echipajului său.
Ingredientele necesare:
- 3 verze mari (alege verze frumoase, cu frunze subțiri și nervuri fine)
- 150 g sare
- Mărar uscat
- Cimbru
- Foi de dafin
- Semințe de mărar și chimen
Atentie! La varză murată trebuie se folosești sare specială pentru murături. Proporția este de 25g de sare per litru de apă.
Urmează apoi următorii pași :
- Încălzește o oală mare cu apă și opărește fiecare varză timp de aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte. Scoate varza și așeaz-o pe prosoape pentru a absorbi excesul de apă.
- Începe să tai frunzele opărite și să le desfaci. Toacă varza cât de mărunt dorești
- Pune bucățile într-un castron mare și amestecă-le cu cimbru, mărar uscat, semințe de mărar și chimen.
- Învelește frunzele pentru a forma rulouri.
- Prepară saramura folosind 6 litri de apă în care dizolvi sarea pentru murături.
- Adaugă crenguțe de cimbru, semințe de mărar și frunze de dafin în saramură.
- Dacă ai cotoare rămase, taie-le fin și așază-le pe fundul borcanului. Aranjează rulourile de varză în borcane, apasă cât mai bine pentru a nu rămane aer, toarnă saramura și adaugă crenguțe de mărar și alte condimente.
- Așează câte o farfurie deasupra fiecărui borcan și lasă-le în cămară. În a treia zi, procesul de fermentație va începe. Capacele borcanelor pot fi puse după aproximativ 10 zile, apoi depozitează-le într-un loc răcoros.
3. Ketchup fermentat
Da da. ketchup fermentat, ai citit corect. Un mod simplu de a consuma probiotice dând în același timp un plus de savoare la multe feluri de mâncare.
Originile acestui sos sunt foarte diferite față de cel pe care poate îl ai în frigider. Ele se întind până în secolul al XVII-lea în China și constau într-un sos picant compus dintr-o amestecătură de pește, oțet și condimente. În dialectul Amoy din provincia Fujian, era cunoscut sub numele de ‘kôe-chiap’ sau ‘kê-chiap’. Inițial, roșia nu făcea parte din rețetă. Roșia a fost introdusă ulterior în rețetă, în SUA, după ce John Heinz a descoperit succesul pe care această formulare îl avea printre consumatori.
Mai jos am scris o rețetă simplă de făcut acasă. Pentru a o pune în aplicare, ar fi bine să pregătesti mai întâi varza murată, deoarece ai nevoie de puțin suc de varză murată pentru a face rețeta un succes.
Ingredientele necesare:
- 500 grame de roșii mărunțite, scurse
- 2 lingurițe de muștar
- 1 lingură de miere
- piper după gust
- ardei iute după gust
- 1 lingură de suc de varză murată sau kimchi
Trebuie doar să toci și să amesteci ingredientele și să lași totul să fermenteze timp de o săptămână la temperatura camerei.
După cum vezi, nu este atât de greu să introduci alimente cu probiotice naturale în dieta ta zilnică. Și nici nu este atât de greu să le prepari. Spor la gătit!