29 de adolescenți ar putea fi condamnați la moarte în Nigeria, după ce au fost trimiși în judecată pentru participarea la un protest împotriva crizei record a costului vieții din țară. Procesul, care a avut loc vineri, a văzut patru dintre aceștia leșinând în instanță din cauza epuizării înainte de a putea pleda, conform relatărilor CNN, preluate de News.ro.
În total, 76 de protestatari au fost acuzați de 10 infracțiuni, inclusiv trădare, distrugerea proprietății, tulburarea ordinii publice și răzvrătire, conform fișei de acuzare consultată de Associated Press. Adolescentii acuzați au vârste între 14 și 17 ani.
Frustrare față de criza costului vieții a generat mai multe proteste de masă în Nigeria în ultimele luni. În august, cel puțin 20 de persoane au fost împușcate mortal și alte sute au fost arestate la un alt protest, care cerea oportunități și locuri de muncă mai bune pentru tineri.
Pedeapsa cu moartea a fost introdusă în anii 1970 în Nigeria, dar nu au fost efectuate execuții din 2016. Akintayo Balogun, un avocat privat, a atras atenția că Legea privind drepturile copilului nu permite ca un copil să fie supus procedurilor penale și condamnat la moarte. „Prin urmare, aducerea minorilor în fața unei instanțe federale este greșită, ab initio, cu excepția cazului în care guvernul este în măsură să dovedească faptul că băieții au toți peste 19 ani”, a declarat Balogun.
Instanța a acordat cauțiune de 10 milioane de naira (5 900 de dolari) fiecărui inculpat și a impus condiții stricte pe care aceștia trebuie să le îndeplinească, a declarat Marshal Abubakar, avocatul unuia dintre băieți. „O țară care are datoria de a-și educa copiii va decide să pedepsească acești copii. Acești copii au fost în detenție timp de 90 de zile fără mâncare”, a afirmat Abubakar.
Yemi Adamolekun, director executiv al Enough is Enough, a menționat că autoritățile nu ar trebui să urmărească penal copiii. „Judecătorului-șef din Nigeria ar trebui să-i fie rușine, este femeie și mamă”, a declarat Adamolekun.
Nigeria, deși un important producător de țiței, rămâne printre cele mai sărace țări din lume, cu o populație de peste 210 milioane de oameni care se confruntă cu sărăcie și insecuritate alimentară. Corupția cronică contribuie la discrepanțe majore în câștigurile funcționarilor publici, în timp ce inflația și rata șomajului se mențin la niveluri ridicate.