Ministerul Apărării Naționale (MApN) a clarificat prin intermediul unui răspuns adresat Camerei Deputaților că doar 20% din bugetul alocat Apărării este direcționat către înzestrarea armatei. Conform datelor publicate de MApN, România a investit în 2024 peste 13 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 2,6 miliarde de euro, în achiziții de active fixe și tehnică militară.
Cu un produs intern brut (PIB) estimat la 350 de miliarde de euro în 2024, suma de 2,6 miliarde de euro cheltuită pentru înzestrarea militară reprezintă 0,74% din PIB-ul național. „România rămâne pe deplin angajată în procesul de modernizare a apărării”, declară oficialii MApN, subliniind că alocarea bugetară care depășește 2% din PIB reflectă angajamentul față de NATO.
Pe lângă achizițiile strategice, în 2024, armata română a cheltuit peste 20 de miliarde de lei (echivalentul a peste 4 miliarde de euro) pentru salarii, indemnizații, drepturi bănești și pensii. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că se arată mulțumit de execuția bugetară din anul precedent, menționând că MApN a utilizat 2,26% din PIB, dintr-o alocare totală de 2,28%.
„Execuția bugetară pe anul trecut se va apropia de 100%, datorită măsurilor implementate la nivelul ministerului care au asigurat o execuție bugetară superioară anului 2023”, a afirmat ministrul Tîlvăr. Totuși, acesta a recunoscut că există unele întârzieri în livrarea echipamentului militar din cauza creșterii semnificative a cererii globale în contextul provocărilor de securitate. „Ministerul a cheltuit foarte bine banii alocați de la buget”, a conchis Tîlvăr.
Recapitulând, în 2024, România a alocat 2,6 miliarde de euro înzestrării militare, ceea ce echivalează cu 0,74% din PIB, în cadrul unei execuții bugetare de aproape 100%, cu întârzierea unor livrări de echipamente militare din cauza creșterii cererii.