Reclamă

În 2024, temperatura medie de la suprafaţa Pământului a atins cel mai înalt nivel pe care îl arată vreodată în istoria înregistrată, a anunțat acest lucru agenția spațială americană NASA. Conform analizelor efectuate de aceasta, temperaturile globale din 2024 au fost cu 1,28 grade Celsius mai ridicate decât nivelul de referinţă din secolul XX (1951-1980), conform sursei Xinhua citate de Agerpres.

Acest record fără precedent vine în contextul unei serii de 15 luni consecutive, de la iunie 2023 până în august 2024, în care s-au înregistrat recorduri lunare de temperatură. Onei este o serie fără precedent pe parcursul unui an, au remarcat specialiștii de la NASA.

Analizele indică faptul că planeta a experimentat în 2024 o încălzire cu aproximativ 1,47 grade Celsius peste media chiar mai veche, datată la mijlocul secolului al XIX-lea (1850-1900). Mai mult de jumătate din anul acesta, temperaturile medii au depășit cu peste 1,5 grade nivelul de referinţă, iar media anuală, chiar ținând cont de unele incertitudini statistice, ar putea fi pentru prima dată peste acest prag, a precizat NASA.

„Încă o dată, recordul de temperatură a fost spulberat – 2024 a fost cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, în 1880”, declară Bill Nelson, administratorul NASA. „De la temperaturile record până la incendiile de vegetaţie care ameninţă în prezent centrele şi forţa noastră de muncă din California, nu a fost niciodată mai important să înţelegem planeta noastră în schimbare”, a adăugat Nelson.

Experții NASA leagă această tendință de încălzire din ultimele decenii de creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon și metanul, care rețin căldura în atmosferă. În anii 2022 și 2023, emisiile de dioxid de carbon au atins valori record datorită consumului de combustibili fosili, conform unei analize internaţionale recente. De la nivelurile din secolul al XVIII-lea când erau aproximativ 278 părţi pe milion, concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a ajuns la aproximativ 420 părţi pe milion în prezent.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro