Numărul morților din Turcia și Siria continuă să crească de la o oră la alta.

La 4 zile de la cele 2 cutremure catastrofice, sunt peste 20.000 de persoane care și-au pierdut viața. Simultan, acțiunile de căutare și salvare a supraviețuitorilor continuă. Poporul reproșează președintelui Recep Tayyip Erdoğan că nu a făcut destulei.

Durerea celor două popoare lovite de cutremure luni, 6 februarie, poate fi cu greu descrisă în cuvinte. La 4 zile de la tragedie, numărul celor uciși continuă să crească alarmant. Dacă inițial erau doar câteva mii de persoane declarate moarte, acum s-a ajuns la un număr apocaliptic: peste 20.000.

În Turcia, seismele au făcut cele mai multe victime. Cele mai recente cifre transmise de autorități arată că cel puțin 17.134 de oameni și-au găsit sfârșitul printre ruinele clădirilor. Alți 70.347 au fost răniți și au nevoie disperată de îngrijiri medicale.

În Siria, sunt peste 3.317 de morți și  5.245 de răniți. Cifrele ar putea fi, în realitate, mult mai mari. Din cauza situației dificile a țării, care s-a confruntat și cu un război sângeros în ultimii 12 ani, sunt prea puțin echipe de salvatori care să-i caute pe oameni.

Populația se întoarce împotriva lui președintelui Recep Tayyip Erdoğan

Nici în Turcia însă, populația nu este într-o situație diferită. Aici, oamenii acuză oficialii că au trimis ajutoare doar în anumite zone, în timp ce pe restul i-au condamnat la moarte.

Asta în condițiile în care salvatorii încă se luptă cu ruinele ca să-i scoată la suprafață pe supraviețuitori. Îndurerați, familiile celor care au fost uciși de cutremure acuză că de vină sunt autoritățile. Și pentru că au aprobat construirea unor clădiri atât de fragile, dar și pentru organizarea slabă a echipelor de căutare.

Nu de aceeași părere a fost si președintele Turciei, Recep Erdogan, care a apărat răspunsul guvernului său, afirmând că era imposibilă pregătirea pentru un asemenea dezastru.

Ba chiar a făcut promisiuni care indica faptul ca problemele vor fi repetate.

Toate institutiile statului au fost pe teren încă de după cutremur. Munca noastră de înlăturare a molozului continuă. Apropo, împreună cu Ministerul Mediului și Urbanismului, scopul nostru este să reconstruim casele și clădirile distruse în cel mult un an., a declarat el.