Reclamă

18 case sunt mistuite de flăcări zilnic în România, potrivit statisticilor recente, iar o treime dintre aceste incendii sunt cauzate de hornurile necurățate. Pompierii trag un semnal de alarmă având în vedere scăderea temperaturilor, ceea ce crește riscul de incendiu. În anul precedent, numărul total de locuințe distruse de flăcări a ajuns la 6.600.

Curățarea periodică a hornului începe cu evaluarea stratului de funingine, iar această operațiune ar trebui făcută cel puțin o dată pe an. Balogh Sandor Attila, un coșar autorizat, recomandă efectuarea curățării după sezonul rece pentru a putea remedia eventualele probleme: „Noi o recomandăm atunci când ieșim din sezonul rece, pentru că dacă e ceva problemă, să poată fi remediată și recomandăm curățarea măcar o dată pe an,” spune el.

Pericolele unui horn necurățat sunt multiple. Balogh Sandor Attila avertizează: „Este mare șansa să incendiați casa, intoxicație de monoxid de carbon. Orice depunere mai mare de 7-8 mm se autoaprinde.” Statisticile confirmă aceste riscuri, unul din trei incendii din România fiind cauzat de hornuri necurățate. „Din cele 6.600 de incendii înregistrate anul trecut în România, o treime au avut ca și cauză hornurile necurățate. Acestea erau fie defecte, fie neîntreținute,” transmite Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24.

Condițiile meteorologice reci duc la condens pe pereții hornurilor, ceea ce poate scădea tirajul și poate genera gudron, cum explică Nagy Jeno, director tehnic: „Coșul de fum va transpira, va apărea și condensul și scade tirajul, semn că nu mai funcționează la parametri normali. Gudronul se formează din ce în ce mai des, coșul de fum se supraîncălzește și apare incendiul.”

De asemenea, construcția hornului joacă un rol crucial în prevenirea incendiilor. Un horn corect construit ar trebui să aibă trei straturi: un coș interior ceramic, izolație și un strat exterior.

Reporter: Bogdan Băcilă


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro