Tanya McDowell este o femeie fără casă din Bridgeport, Connecticut. Ea a fost condamnată în anul 2011 la 5 ani în închisoare pentru că și-a înscris copilul la școală pe o adresă care nu îi aparținea.

Viața Tanyei nu a fost una tocmai ușoară. Și-e crescut cei doi copii în adăposturi pentru oameni nevoiași și într-o dubă din care și-a făcut un adăpost.

Dorindu-și o educație mai bună pentru mezinul său în vârstă de 5 ani, ea a ales să îl înscrie la școală pe adresa babysitter-ului său. Fapta sa a fost considerată o ilegalitate, iar femeia a fost condamnată la cinci ani de închisoare. La acestă acuzație s-au mai adăugat și furturi în valoare de 20,000$ și trafic de droguri.

În ciuda pedepsei pe care a avut-o de ispășit și acuzațiile care i-au fost aduse, femeia a jurat că va continua să lupte pentru o mai bună educație a fiului său.

„Cine ar fi crezut că să îți dorești o educație bună pentru fiul tău m-ar putea pune în această situație? Nu am nici un regret pentru că am vrut să îi ofer o educație mai bună.”

Sendința primită de femeie a fost vag discutată în presa americană și a fost comparată cu o situație asemănătoare, cea a lui Felicity Huffman, o femeie cu o situație materială mult mai bună decât cea a Tanyei. Felicity a plătit un supraveghetor să schimbe răspunsurile la examnul fiicei ei, dorindu-și o notă mai mare. Pentru această faptă a fost condamnată la doar 14 zile de închisoare.

Cei care au făcut această comparație au susținut că legea acordă privilegii persoanelor albe, iar cei de altă rasă sunt discriminați.

În timp ce femeia și-a ispașit sendința, copiii ei au rămas alături de bunica lor în Bridgeport. Aici au primit o educație foarte bună, lucru pentru care mama lor a luptat din greu.

După cei 5 ani, cei trei au fost reuniți și acum au o familie fericită. Tanya McDowell a rămas un exemplu pentru toți părinții care nu au posibilități, dar își doresc o viață mai bună pentru copiii lor.