De săptămâna trecută, atât preşedintele Klaus Iohahnis cât şi premierul Orban au anunţat că pe 15 mai se va ridica starea de urgenţă. Există şi un risc totuşi: dacă românii nu respectă ordonanţele militare date de autorităţi, iar numărul de cazuri va creşte foarte mult, va fi necesară prelungirea stării de urgenţă.

Până pe data de 27 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 11.339 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. De altfel şi numărul deceselor se apropie de 700. Numărul mare al infectărilor arată că românii nu respectă regulile de distanţare socială, iar dacă pandemia nu va fi în scădere şi va creşte în continuare, există riscul ca pe data de 15 mai să se prelungească starea de urgenţă.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.906  persoane. Alte 23.012 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. 

„Ne trebuie 7-10 zile, până în două săptămâni, să vedem dacă avem un număr de creștere, iar apoi alte două săptămâni să vedem că scădem.

Există riscul prelungirii stării de urgență, dar sper să menținem distanțarea socială. Recomand ca de 1 mai să se respecte regulile de izolare voluntară.”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Până ieri, 27 aprilie, la nivel național, au fost prelucrate 143.834 de teste, iar capacitatea de testare va creşte în continuare pentru a depista şi trata românii la timp.

Problema este că foarte mulţi români nu vor să respecte regulile de distanţare socială, date prin ordonanţe, iar autorităţile se văd nevoite să dea amenzi usturătoare.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 5.406  persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.239.120 de lei.

„Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că pe 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate, pe care nu trebuie să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de respectarea măsurilor care sunt impuse în perioada asta. Mai avem aproximativ două săptămâni și către sfârșitul celor două săptămâni, înainte de 15 mai, o să se cristalizeze realmente situația, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”, a avertizat șeful DSU, Raed Arafat.

Teoretic, totul ţine doar de români şi de cum vor respecta regulile de distanţare, pentru ca data de 15 mai să fie sfârşitul unor restricţii.

Distribuie