Valeriu Gheorghiță se declară îngrijorat de transmisibilitatea tulpinii Omicron din Europa

Este imposibil să evităm această nouă formă de infecție. Este din ce în ce mai clar că protecția prin vaccin este momentan singura modalitate prin care ne putem proteja împotriva unei forme severe de boală. Valeriu Gheorghiță declară că din păcate România nu va fi ferită de valul V al pandemiei. Cu toții ar trebui să ne așteptăm la o creștere a numărului de căzuți în următoarea perioadă.

Valul V nu este departe

Facebook

„Trebuie să fim foarte precauți. Sunt măsuri care practic vor întârzia răspândirea acestei infecții. Dar este evident că ne așteptăm evident la o creștere în perioada următoare. Așa încât apelul nostru este ca în această perioadă, sigur, să ne bucurăm de timpul, liber, de vacanţă, de cei dragi. Dar să facem acest lucru respectând acele măsuri. Care ne asigură protecţia noastră, dar şi a celor dragi nouă. Varianta Omicron este cât e poate de transmisibilă şi nu trebuie să ne jucăm cu aceste lucruri”, a declarat șeful CNCAV.

Se pare că valul V o să-și facă apariția în România undeva prin luna ianuarie. Un studiu recent arată că persoanele vaccinate cu a treia doză sunt mai protejate în fața noii tulpini din Africa de Sud. Deci, este posibil ca valul V să nu fie atât de puternic și la noi în țară, dacă avem un număr mare de oameni vaccinați.

„Pot să spun, uitându-mă la situaţia epidemiologică din ţările europene, în mod deosebit la ceea ce se întâmplă în Danemarca, în Norvegia, în MareaBritanie, dar şi în celelalte ţări limitrofe. Există o creştere exponenţială a numărului de cazuri. Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare. Iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puţin doi factori. Și anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată. Dar şi o capacitate de a ocoli răspunsul imun. Fapt care duce la transmisibilitatea crescută”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.