Accidentul vascular cerebral este considerat a doua cauză principală de dizabilitate la nivel global, afectând anual aproximativ 15 milioane de oameni, cu o rată de mortalitate de o treime. O altă treime dezvoltă dizabilități permanente, plasând boala pe locul cinci în topul principalelor cauze de deces din Statele Unite.
Accidentul vascular cerebral poate afecta oricine, indiferent de vârstă, dar este mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Este produs de întreruperea alimentării cu sânge a creierului, iar consecința este moartea rapidă a celulelor cerebrale, privite de oxigen. În urma unui accident vascular cerebral, pacientul poate pierde amintiri sau abilități care se află în părțile afectate ale creierului.
Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: hemoragic și ischemic. Primul apare atunci când un vas de sânge are scurgeri sau un anevrism cerebral izbucnește, provocând presiune, iar cel de-al doilea este provocat de un blocaj sau cheag de sânge într-un vas de sânge, tăind alimentarea cu sânge a creierului.
Accidentul vascular cerebral poate apărea fără avertisment la oricine, inclusiv la copii. Existența unor factori de risc crește probabilitatea apariției acestei afecțiuni. Printre aceștia se numără abuzul de alcool sau de alte substanțe, ateroscleroza sau alte boli cardiovasculare, colesterolul cronic ridicat, diabetul, fumatul, obezitatea sau un stil de viață sedentar.
Simptomele unui accident vascular cerebral variază, în funcție de partea creierului afectată de întreruperea alimentării cu sânge. Acestea pot cuprinde durerea pe o parte a feței, viziunea neclară, dificultăți de respirație sau înghițire, tremurat, pierderea echilibrului, mers cu dificultăți, paralizia facială, cefalee, confuzie, vertij, probleme de vorbire sau oboseală.
Până la 80% din cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite. Pentru a reduce considerabil riscul de accident vascular cerebral, este bine să se mențină o tensiune arterială sub 120/80, o greutate sănătoasă, să se facă exerciții fizice regulate, să se limiteze consumul de alcool, să se mențină un nivel moderat de zahăr din sânge, să se renunțe la fumat și să se evite medicamentele care diluează sângele.
În cazul apariției simptomelor unui accident vascular cerebral, este deosebit de importantă acordarea îngrijirilor medicale imediate, în decurs de o oră, pentru a limita sau preveni leziunile permanente sau decesul. În cercurile medicale se folosește acronimul „FAST” – Față, Brațe, Vorbire, Timp, pentru semnalarea semnelor de avertizare și pentru a acționa în timp util în cazul unui accident vascular cerebral.