Reclamă
Reclamă

Un grup de 11 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut miercuri președinției belgiene a Consiliului UE să adopte luna aceasta cadrele de negociere pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE, pentru a putea convoca conferințele interguvernamentale cu cele două țări la sfârșitul lunii.

„Deschiderea negocierilor de aderare ar oferi o motivație suplimentară atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova”, argumentează, într-o „scrisoare comună asupra procesului de aderare la UE”, cele 11 state membre semnatare, respectiv Republica Cehă, Estonia, Germania, Finlanda, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Având în vedere situația teribilă pe teren în Ucraina, precum și apropiatele alegeri prezidențiale și referendumul asupra aderării la UE în Republica Moldova, aceasta ar ridica moralul și ar promova implementarea de reforme în aceste țări”, mai notează în scrisoare miniștrii de externe sau secretarii de stat din ministerele de externe care au semnat documentul adresat președinției belgiene a Consiliului UE.

Reclamă

Cei 11 responsabili solicită „în comun adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova de către Consiliul Afaceri Generale nu mai târziu de luna iunie, în vederea convocării conferințelor interguvernamentale cu ambele țări până la sfârșitul lunii iunie 2024”.

Ei au amintit în acest sens că liderii europeni au convenit la summitul lor din luna martie „adoptarea rapidă a cadrelor de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova și avansarea în activitate fără întârziere”.

Prin acceptarea acestor cadre de negociere și convocarea conferințelor interguvernamentale, Uniunea Europeană ar deschide de „facto” negocierile de aderare cu cele două țări, au concluzionat semnatarii scrisorii.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro