Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că joi vor fi deschiși circulației 11 kilometri din Autostrada A7, mai exact lotul 4 dintre Mândrești Munteni și Focșani, finanțat prin PNRR. În plus, loturile 1 și 2 din Buzău și Râmnicu Sărat vor fi inaugurate săptămâna viitoare. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că până la sfârșitul anului vor fi dați în circulație 130 de kilometri de autostradă.
Sorin Grindeanu a fost prezent miercuri pe șantierul lotului 4, precizând că „mâine după-amiază se va da drumul la circulație pe acești primii 11 kilometri. Aș mai adăuga un lucru extrem de important, sunt primii 11 kilometri care erau ca finanțare PNRR-ul, un program național de redresare și reziliență”.
Ministrul a subliniat că succesul acestui segment se datorează a 3200 de muncitori și 1000 de utilaje. „Asta înseamnă forță și merită toate felicitările constructorul, un constructor român”, a menționat Grindeanu.
În plus, Sorin Grindeanu a oferit informații despre proiectele viitoare, menționând că au fost depuse oferte pentru primul lot între Pașcani și Suceava, cu scopul de a duce autostrada A7 până la granița cu Ucraina. „Mă bucur că săptămâna aceasta primul lot între Pașcani și Suceava a avut termen de depunere”, a precizat el.
În cadrul aceleiași conferințe, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestor investiții în Moldova și a felicitat echipa de la Ministerul Transporturilor și constructorul principal. „De mâine se vor deschide primii 11 km din autostrada Moldovei. E acel sentiment de mândrie, mai ales că vorbim de o companie românească”, a afirmat Ciolacu.
Ciolacu a evidențiat că anul acesta este pentru prima oară când se înregistrează progrese semnificative în infrastructura Moldovei. În plus față de autostrăzi, acesta a menționat demararea construcției primului spital regional la Iași și a celui de la Bacău.
În concluzie, deschiderea acestor kilometri de autostradă reprezintă un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii Moldovei, completând eforturile de extindere a rețelei până la Siret, la granița cu Ucraina, și de reechilibrare a zonelor de dezvoltare din România.