Coșmarul civilor din Fâșia Gaza se înrăutățește pe zi ce trece.

Numărul morților ar fi trecut de 10.000 de persoane, iar mulți dintre cei care și-au pierdut viața sunt copii. Hamas a revenit asupra deciziei de a bloca punctul de trecere Rafah și a anunțat că va permite din nou evacuarea cetățenilor cu pașapoarte străine.

10.000 de morți în Fâșia Gaza în 4 săptămâni

Viața în Fâșia Gaza a devenit o adevărată luptă. Nimeni nu știe când va avea loc un nou atac, iar numărul morților crește alarmant de la o zi la alta. Ministerul Sănătății, controlat de Hamas, a transmis un nou bilanț al celor care și-au pierdut viața și au fost răniți.

Datele nu pot fi verificate de presa sau de autoritățile internaționale. Conform informațiilor transmise de minister, 10.022 de palestinieni sunt morți, majoritatea persoane vulnerabile. 4.104 sunt copii, 2.641 de femei şi 611 bătrâni.

De asemenea, 25.408 de persoane au fost rănite, iar spitalele se confruntă cu o criză de proporții. Cel puțin 3 unități medicale s-au închis din cauza lipsei de combustibil pentru generatoare.

Israelul acuză Hamas că se folosește de răniți și civili ca să-și ascundă bazele și tunelurile secrete. IDF a publicat imagini cu intrări subterane amplasate lângă cel mai mare spital din Gaza.

Hamas permite din nou evacuarea cetățenilor străini

Cetățenii străini din Fâșia Gaza, care au cerut să fie evacuați statelor de care aparțin, vor putea trece din nou prin punctul de frontieră Rafah. Gruparea a decis să interzică trecerile recent, din cauză că Israelul ar fi refuzat transportul unor bolnavi în spitalele din Egipt.

Pentru 3 zile, sute de cetățeni străini au reușit să ajungă în siguranță. Alte mii, printre care și 260 de români, sunt încă blocați din enclavă. Trecerea se face, conform informațiilor disponibile, în funcție de liste alcătuite de ambasadele străine.

De asemenea, în Fâșia Gaza sunt și 244 de ostatici, printre care se numără și 6 români. Hamas a transmis că dintre aceștia, 60 și-au pierdut viața în cele 4 săptămâni de război.