Timpul trece și nelămuririle sunt multe. Oamenii vor să știe dacă pandemia va afecta creșterea pensiilor de la 1 septembrie. Astfel, Florin Cîțu explică dacă va mai exista majorarea pensiilor așa cum a fost promis încă de la începutul anului.

Astfel, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a făcut noi declarații despre majorarea pensiilor de la 1 septembrie. Acesta a explicat că nu se poate menționa nimic oficial despre procentul cu care pensiile vor fi majorate. Majorarea promisă la 1 septembrie este de 40%, însă pandemia ar putea strica planurile. Autoritățile iau în considerare și actuala criză economică, dar și o posibilă majorare care trebuie să fie valabilă mai mult timp.

Majorarea pensiilor, un vis?

„În acest moment nu se discută despre procente (ale creşterii pensiilor, n.r.), se discută despre sustenabilitate, despre stabilitatea şi despre echilibrul financiar al României. Aici nu este vorba doar despre pensii. Dumneavoastră scoateţi pensiile din contextul cheltuielilor, dar România are foarte multe cheltuieli şi facturi de plătit în acest an.

Toate aceste cheltuieli, toate aceste facturi, depind, bineînţeles, de evoluţia economiei, de aceea există acele rectificări bugetare. În acest moment ne permitem ceea ce facem astăzi, acum. Avem un deficit estimat de 6,7% din PIB, pe care îl finanţăm, există încredere că ceea ce facem noi a avut rezultate.

Voi prezenta mai multe scenarii premierului şi în Guvern în legătură cu cheltuielile, care bineînţeles că includ şi pensiile, dar şi cu riscurile aferente, pentru că uităm, de fiecare dată, să ne uităm şi la riscuri, iar aceste riscuri ne afectează pe toţi. Pensiile vor creşte la 1 septembrie. Vom vedea, în acest moment se discută mai multe scenarii despre pensii”, a precizat Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

Orice cheltuială este vitală

Toate cheltuielile bugetare pentru dezvoltarea economiei sunt vitale

„Scoateţi din contextul cheltuielilor doar pensiile, dar sunt foarte multe cheltuieli vitale pentru a dezvolta economia: cheltuieli de investiţii, cheltuieli pe care le avem în buget pentru Sibiu-Piteşti, cheltuieli pentru extinderea Aeroportului Otopeni, şi aşa mai departe”, a completat Cîțu.

Potrivit ministrului toate cheltuielile din această perioadă sunt decisive pentru viitorul țării. Florin Cîțu a dat asigurări că totul se va face cu responsabilitate. De altfel, acesta mai susține că pentru toţi românii sunt importante toate cheltuielile din buget.

„Acolo sunt cheltuieli pentru sănătate, cu medicamentele, cu plata concediilor medicale care n-au fost plătite de 4 ani de zile şi pe care noi le-am plătit acum, sunt rambursări de TVA pe care le facem într-un ritm mult mai alert decât le-a făcut vreodată vreun Guvern, a încheiat Florin Cîțu.