Iubitorii de băuturi calde din lumea întreagă sărbătoresc astăzi, 1 octombrie, ziua internațională a cafelei!

Indiferent de modul în care alegi să-ți servești cafeaua de dimineață, ziua de astăzi este o zi de celebrare a minunatei băuturi. Această zi a fost aleasă oficial în anul 2015 de către Asociația Internațională a Cafelei.

Este o zi în care băutorii de cafea din toată lumea își pot celebra dragostea și aprecierea acestei băuturi care le face diminețile și zilele mai bune. De asemenea, este o zi în care oamenii aduc tributuri fermierilor de cafea din toată lumea, a căror supraviețuire depinde de asta.

Anul acesta, Organizația Națională a Cafelei și-a propus să sărbătorească această zi printr-o campanie de promovare a fermierilor de cafea și dificultățile pe care aceștia le întâmpină. Deși prețul cafelei este aproape neschimbat pentru consumatori de la an la an, fermierii și producătorii din toată lumea sunt plătiți foarte puțin pentru munca și pentru recolta lor.

Deoarece venitul fermierilor nu este unul foarte mare, ei au probleme în ceea ce privește traiul zilnic și susținerea propriilor familii. Drept consecință, există o probabilitate destul de mare ca în scurt timp aceștia să renunțe la activitatea lor de a planta și a recolta cafea.

În acest sens, astăzi, consumatorii de cafea din toată lumea, guvernele, băncile și mărcile care distribuie cafea sunt invitate să doneze bani pentru a spijini afacerile fermierilor. Orice sumă este importantă, în special pentru fermieri, al căror venit este sub cel mediu.

În România, cafenele din toată țara au sărbătorit această zi prin oferte speciale pentru clienții lor. Nici alte instituții și centre comerciale nu s-au exclus de la sărbătorirea acestei zile. Spre exemplu, librăria Bestseller a oferit clienților săi o cafea gratis în schimbul unei poezii scrise de ei.

Voi cum ați ales să sărbătoriți această zi minunată?